Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Керемедчиев: Китай ще се върне с пълна кошница, ще е големият победител

Молдова ще бъде използвана от Путин за сплашване на източноевропейските държави, каза бившият зам.-външен министър

20.03.2023 | 21:00 Редактор: Вяра Димова

Много сериозно посещение на президента Си Дзинпин. Проява на близки и топли отношения между президента Путин и китайския му колега. Те се наричаха "скъпи приятелю", правеха всичко възможно да покажат, че Китай и Русия вървят към още по-голямо сближаване на отношенията си. Те са взаимноизгодни и за двете страни.

Това коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

"Това, което търси Русия, е възможност за диверсифициране на пазарите, след падането с близо 40% след износа на енергийни източници към ЕС. Русия усилено се нуждае от нови пазари, какъвто е китайският, обясни гостът.

"От друга страна - Русия видимо изостава от технологичните оръжия, които вече започват да влизат в Украйна. Дроновете и безпилотните апарати са в центъра на събирането на разузнавателна информация и на бойни действия. При всички положения Китай ще помогне, но не директно с предоставяне на оръжия, а по-скоро с технологии. Китай ще помогне в тази част, от друга - ще източи максимално ресурсите на Русия за възможно най-ниски финасови параметри", посочи Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Китай ще успее да се снабди с евтин газ през следващите 30 години, което ще даде огромен потенциал за развитие на икономиката. "Китай ще се върне с пълна кошница в дългосрочна перспектива. Категорично Китай ще е големият победител, той като опипва почвата", коментира бившият зам.-външен министър.

Той коментира и тайния план за Молдова. "Молдова ще бъде използвана във всеки удобен момент от президента Путин за сплашване на източноевропейските държави. Голяма част от Молдова имат европейски паспорти, голяма част от тях са румънски граждани. При един вероятен конфликт в Молдова е възможно европейски граждани да бъдат под ударите на военните действия. Това ще въвлече Румъния в конфликта", заяви гостът.

Според него обявяването на Путин за издирването го изолира допълнително от световната сцена. 

Гледайте целия разговор във видеото.