Путин: Готов съм да обсъдя мирното предложение на Пекин за Украйна

"Винаги сме отворени за преговори", изтъкна президентът на Русия

20.03.2023 | 18:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Путин: Готов съм да обсъдя мирното предложение на Пекин за Украйна

Руският президент Владимир Путин разговаря днес в Кремъл с китайския президент Си Дзинпин на неформална среща, предаде Ройтерс. Кортежът на Си пристигна пред входа на президентската резиденция, където беше посрещнат от коменданта на Кремъл.

В началото на срещата на двамата лидери Путин изрази радостта си от факта, че може лично да поздрави Си за преизбирането на поста председател на Китайската народна република.

Руският лидер заяви пред китайския си колега, че е готов да обсъди мирното предложение на Пекин за Украйна.

"Винаги сме отворени за преговори. Със сигурност ще обсъдим всички тези въпроси, включително вашите инициативи, към които се отнасяме с уважение, разбира се", каза Путин на Си.

Си Дзинпин приветства близките връзки на страната си с Русия: "Ние сме партньори във всеобхватното стратегическо сътрудничество. Именно този статут определя, че между нашите страни трябва да има тесни връзки", заяви китайският лидер.

Владимир Путин заяви пред Си Дзинпин, че Москва и Пекин им имат много общи цели:

"Имаме много общи задачи и цели", каза Путин на Си и добави, че е "символично", че китайският лидер е избрал да пътува до Русия за първото си чуждестранно посещение в рамките на новия си мандат, съобщи БНР.

От своя страна китайският лидер изрази убеденост, че Владимир Путин има подкрепата на руския народ преди президентските избори в Русия догодина. Той също така благодари на Путин за подкрепата за Китай и заяви, че Пекин трябва да има по-близки отношения с Москва. 

Снимка: БГНЕС