България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Топлите и студените дни ще се редуват, след 20 март температурите ще са над 15°

Александрина Янкова уточни, че преливането от слънчево към по-студено време е типично за март месец

13.03.2023 | 08:01 Редактор: Ирена Бакърджиева

Дъжд и слънце се редуваха през почивните дни, а температурите малко се понижиха.

"Предстои ни колоритна мартенска седмица, защото ще има от всичко – слънчево време, високи температури до 20 градуса, отрицателни сутрешни температури, наличие на валежи от дъжд, защо не и наличие на валежи от сняг. Баба Марта си е с доста причудлив характер и си го показва в целия месец", прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова в студиото на "България сутрин".

"Още днес усетихме, че е по-студено времето в сутрешните часове, на места -5 градуса, по-облачно. За кратко ще се покаже днес слънцето, но на запад ще се заоблачи. Валежи не се очакват през днешния ден, но ще се задържи студено. Утре времето ще претърпи тотален обрат и ще бъде много слънчево, много топло. На места температурите ще стигат до 20 градуса, може и да прескочат", добави Янкова.

По думите на синоптика в сряда очакваме понижение на температурите – минимални от 4 градуса и максимални между 10 и 12 градуса. Янкова уточни, че преливането от слънчево към по-студено време е типично за март месец.

"След 20 март се очаква максималните температури да бъдат над 15 градуса, но ще има и по-динамично време в последните дни на март месец, защото на 29 се очаква краткотрайно захлаждане с ниски температури. Възможно е да има валежи, а валежи от мокър сняг по планинските райони", посочи Янкова пред Bulgaria ON AIR.

Със захлаждането в сряда и четвъртък очакваме наличие на валежи и снеговалежи в планинските райони, но трябва да имаме предвид, че в петък отново ще се повишат температурите и е опасно да се разхождаме по високите части на планините заради риск от лавини.

"По-активни процеси се очакват в Турция и то в североизточната част. В момента средиземноморски циклон се образува и там е възможно на места  да паднат значителни количества валежи до 90-110 литра на квадратен метър в рамките на 4 дни. Има опасност и риск от наводнения и свлачища", обясни Янкова.

Тя отбеляза, че в момента в глобален аспект има два циклона, които вилнеят в различни части и обърна внимание на циклона "Фреди", който удари Мадагаскар и Мозамбик, по-рано и Австралия, взе жертва и причини сериозни щети.

"През новата седмица Пиренеите ще бъдат обхванати от топла вълна и там прогнозите са температурите да достигнат и да надвишават 25 градуса", каза Янкова и добави, че във Валенсия ще бъде най-топло, като термометърът там ще достигне 30 градуса.

Гледайте целия разговор във видеото.