България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Липсват имоти на пазара, цената на новото строителство ще расте

Украинските бежанци във Варна се превърнаха от наематели в купувачи, съобщи Снежана Стойчева от Imoti.net

28.02.2023 | 09:25 Редактор: Тодор Петров

Възможно ли е цените на имотите да тръгнат надолу и какви апартаменти предпочитат купувачите? 

"Не лихвените проценти са най-голямото предизвикателство пред имотния пазар. По-скоро това са инфлацията и демографският срив. Също и цените на строителните материали и очакваното повишаване на цената на труда в строителството. Цените в близките една-две години със сигурност няма да паднат", заяви мениджърът на сайта за недвижими имоти Imoti.net Снежана Стойчева в "България сутрин".

На 6 март в София ще се проведе поредното издание на бизнес форума, който организират от imoti.net. Там ще бъде предоставена най-актуалната информация за пазара в столицата. Такъв вече се проведе във Варна.

"Във Варна се изясниха много пазарни нюанси, които са важни за аудиторията. Цените на жилищата във Варна са поскъпнали с 30% - цената се е движила с повишаването на доходите. Има ръст от 3% на сделките за цялата година. Цените на имотите във Варна в голяма степен достигнаха цените на тези в София. Украинските бежанци във Варна се превърнаха от наематели в купувачи", обясни Стойчева пред Bulgaria ON AIR

Според нея не се очаква строителните материали да поевтинеят, в същото време ще поскъпва цената на труда на строителите. 

"Цената на новото строителство ще расте. Старото строителство се води по цените на новото. Имаше отлив на купувачи в края на миналата година, но се събуждат и вече има интерес. За съжаление - няма имоти. Ограничено е предлагането на старото строителство. Хората предпочитат да купят завършено жилище, рискът е по-малък. Няма много такива жилища и пак ще се ориентират към сгради на зелено и в строеж", разясни Стойчева.

По думите ѝ профилът на купувача не се променя особено, леко е паднала възрастта - основно купувачите са около 45-годишни. 83% от тях търсят завършено жилище, а 73% от цената на имота се финансира със средства от банката. Повече от 60% купуват имоти със собствени средства. 

"Повече се търси подобряване на средата на живот - по-голям апартамент, по-добра локация. Предимно се купуват жилища за живеене, не толкова с инвестиционна цел. Цените в България растат малко по-бързо от средните за Европейския съюз", каза още Стойчева и добави, че донякъде това се обяснява с по-високата инфлация у нас.

"Никога не е страшна лихвата, каквато я виждаме сега да расте, ако доходите са добри и можеш да направиш план за паричните си потоци. Задължително се консултирайте с брокери - дали тази цена и този имот са подходящи, дали си заслужава", посъветва експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.


3
0 rate up comment rate down comment 0
Няма да се спрат
преди 1 година
докато не превъртят играта. Жалко за населението на тази държава. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 0
kire
преди 1 година
И населението липсва. Цели региони са затрупани с обезлюдени къщи. В софия 30% от имотите стоят тъмни. Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 0
асд
преди 1 година
Какви нагли лъжци са тези... Сигнализирай за неуместен коментар