Ваканционните имоти са най-скъпи в Боровец, купувачи броят по 850 евро за квадрат

Най-ниски са цените на имотите в Пампорово и Северното Черноморие

15.02.2023 | 19:48 Редактор: Петя Кръстева
Ваканционните имоти са най-скъпи в Боровец, купувачи броят по 850 евро за квадрат

Тенденцията към силно поскъпване на жилищата в големите градове у нас през миналата година не е подминала и ваканционния сегмент. В някои курорти цените са нараснали с над 25% на годишна база, като ръстът се е ускорил през второто полугодие. В края на 2022 г. цените на имотите в курортите са достигнали невиждани нива в последните 10-15 години, сочат данни на българска агенция за недвижими имоти.

"Търсенето на имоти в курортите е както от българи, така и от чужденци. Основни дестинации за чужденците остават Банско и Слънчев бряг, докато в останалите морски и планински курорти купувачите са основно българи“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Боровец е планинският курорт с най-скъпи имоти, а сред летните курорти лидери са Созопол и другите морски курорти на юг от Бургас. Слънчев бряг и Банско са със сходни тенденции и цени, а най-ниски са цените на имотите в Пампорово и част от курортите по Северното Черноморие.

Статистиката разкрива, че Боровец е най-скъп, но и най-предпочитан сред планинските курорти. Средната цена там за 2022 г. е 850 евро на кв.м спрямо 770 евро на кв. м година по-рано. През последното тримесечие на 2022 г. са достигнати най-високите нива – 960 евро на кв.м, което представлява 26% ръст на годишна база.

Четете повече по темата на investor.bg

Снимка: БГНЕС