Купувачите на луксозни имоти са привлечени от ниските цени на италианската столица

Пазарът на жилища в Рим започна да процъфтява през 2021 г.

10.02.2023 | 13:04 Редактор: Ирена Бакърджиева
Купувачите на луксозни имоти са привлечени от ниските цени на италианската столица

След пандемията от Ковид-19 купувачите на луксозни имоти в Италия имат нов град на челна позиция в списъка си с предпочитания – Рим, пише Bloomberg.

Имотният пазар в града започна да процъфтява през 2021 г., когато краят на пандемията започна да се вижда. Обемът от продажби на луксозни жилищни имоти в италианската столица нарасна с 31,4% спрямо 2020 г., като достигна най-високото си ниво от 2007 г. насам, сочат данни на Италианската служба по приходи.

За сметка на това продажбите в Милано са се повишили с 24,4%, по-бавно в сравнение със средните 28% за най-големите италиански градове. Една трета от потенциалните купувачи на луксозни имоти в Италия са търсели в столицата през първото тримесечие на 2022 г., показват данни на Immobiliare.it и LuxuryEstate.com.

Неподвластният на времето чар на Вечния град е една от привлекателните му страни, но другата са относително по-евтините му имоти. Луксозните жилища в най-търсените квартали в Рим струват средно около 6000 евро на кв. м, два пъти по-малко от цената на сходни имоти в Милано, коментира Карло Джордано, член на борда на Immobiliare.it, най-популярния имотен портал в Италия.

Милано, бързо растящата финансова столица на страната, привлича повече купувачи на имоти от Рим поне от 2004 г., сочат данните на Immobiliare.it. През 2015 г. Милано беше домакин на Световното изложение, като привлече инвестиции от около 1 млрд. евро за обновяването на града и предизвика търсене на жилища от студенти и работещи младежи.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pixabay