България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да предоставиш шанс за светло бъдеще на сираците: Награждават над 100 добродетели

Според Слави Михайлов и Гергана Апостолова трябва да се помага ежедневно, а не само по празници

23.02.2023 | 08:14 Редактор: Петя Кръстева

Предстои връчването на националните награди за "Добродетел 2022" на Сдружението на сираците в България. Те се връчват за седма поредна година и имат за цел да се покажат добрите примери.

"Решихме да организираме инициативата спонтанно преди 7 години, защото има хора, които през миналата година са ни подкрепили в инициативите ни през февруари, например. Това е един добър повод да благодарим на хората, които са отделили време и средства, за да подкрепят социални каузи", заяви председателят на Националното сдружение на сираците Слави Михайлов в "България сутрин". 

По думите на модиста Гергана Апостолова, която е сред отличените за "Добродетел", трябва да се помага на децата, защото те излизат от социалните институции и след това не се знае какво се случва с тях. Тя подчерта, че всяка година помага на младежи в неравностойно положение, като им осигурява рокли за абитуриентския бал.

"Стана традиция рождените ми дни да са свързани с определени каузи. Трябва да даваме шанс на тези деца да израстват в една по-добра среда и да имат бъдеще", отбеляза Апостолова.

Михайлов поясни, че през тази година ще бъдат наградени над 100 добродетели - физически и юридически лица, сред които са не само общественици, но и представители на местната и изпълнителната власт

"За Националното движение на сираците превантивната подкрепа е много ценна. Свидетели сме, че много деца изнемогват, заради което държавата трябва да ги подпомогне, докато все още са в семейна среда. Излиза много по-евтино, отколкото да ги настаним в социална услуга, след което да се започне процедура по връщането им при биологичните им семейства. Процедурата е много тромава", коментира той. 

Пред Bulgaria ON AIR Михайлов издаде и кой ще бъде сред наградените за "Добродетел на годината" - районен кмет в София, който помогнал две деца да бъдат върнати при майка им, която не е разполагала с финансови възможности да ги отглежда. 

"Доброите примери се увеличават", отбеляза Апостолова.

Гледайте целия разговор във видеото.