България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трябва да съдят за убийство трафикантите на мигрантите, има пробойна по границата ни

Филип Гунев и Мохд Абуаси смятат, че е важно общото усилие в борбата с нелегалния трафик на мигранти

20.02.2023 | 09:13 Редактор: Михаела Димитрова

18 мигранти се задушиха в камион край село Локорско, а други 34 души остават в болници. По последна информация мигрантите са починали от задушаване, а шестима са задържаните по случая. 

"Присъди ще има, въпросът е колко тежки и ефективни ще бъдат те, за да се спрат бъдещи случаи. Не бях окуражен последните два дни от сигналите, които изпращаше прокуратурата", каза бившият зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев в "България сутрин".

Според него не е сериозно един от следователите да прави изказвания, че става въпрос за убийство по непредпазливост, без да са събрани детайли и достатъчно доказателства. Гунев даде за пример два случая с починали от задушаване мигранти в Унгария, където присъдите са били за умишлено убийство.

"Присъдите, които са получили българи в Унгария, са за 20-25 години, а всички други по веригата получиха между 3 и 12 години. Дори да става дума за повече хора, няма да има нужния ефект, който ще търсим", допълни Гунев.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на Центъра за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси каза, че без съмнение има корупция. Според него обаче проблем има не само в България.

"Тези хора идват от Турция, влизат в България и отиват към Сърбия. Трябва да се справим с тези трафиканти като международно явление. Това разследване съдът ще го реши, но дали това ще реши цялостния проблем?", попита той.

По негови думи нещата ще продължат, като ще се сменят трафикантите в мрежите. "Трагедията можеше да е предотвратена от шофьора или тези, които са ги возили. Друг е въпросът, че тези хора умишлено са сложили 52-ма души в този камион, те не са карали по маршрут, тези хора бяха убити", категорично заяви Абуаси.

"По-притеснителното е, че такива големи групи като преминават, е знак, че има пробойна по границата", допълни Филип Гунев.

По негови думи самите трафиканти инвестират много в прекарването на групи през Европа, затова мигрантите трябва да бъдат връщани в страните им на произход. Според Гунев това ще вдигне цената, а трафикантът ще е загубил вложеното. 

"Дългосрочен е проблемът с корупцията в МВР и едва ли може да се реши с магическа пръчка. Оградата и цялата система за охрана по границата също трябва да се подобри. Важно е европейското усилие. В Европа има проблем в цялостната система за охраняване на границата", подчерта Гунев.

Според Мохд Абуаси положението в Турция в момента също играе важна роля. "Не сме чули в Сърбия или Турция да са арестували някого. Тези хора продължават да работят свободно и в Турция, България, Сърбия. Трябва да има координирани усилия", категоричен бе той.

Гледайте целия разговор във видеото.