fallback

Доц. Околийски: Няма регистриран случай на холера след земетресението в Турция

Има риск от болести, свързани с липсата или с качеството на водата и храната

16.02.2023 | 09:31 Автор: Елеонора Танева

Има ли опасност от разпространение на инфекции след мащабното земетресение в Турция и Сирия? 

"Няма регистрирани случаи на холера след земетресението, Турция е страна с много опит в справянето с инфекциозните заболявания. Те са нещо вторично - на първо място хората трябва да получат помощ и съвети по отношение на това да оцелеят. СЗО още в началото на кризата имаше напътствия какво да се прави с оцелелите, със затиснатите под руините", заяви представителят на офиса на СЗО в България доц. Михаил Околийски в "България сутрин". 

Той подчерта, че повечето възможни инфекциозни зарази не възникват спонтанно, а трябва да има човек, който е заразен.

"Не мисля, че в Турция има голям риск от заболяванията, по-скоро болести, свързани с липсата или качеството на храната и водата. Затова е много важно да продължим да даряваме хранителни продукти и бутилирана вода", призова доц. Околийски. 

Пред Bulgaria ON AIR гостът заяви, че е много важно в създалата се ситуация хора с хронични заболявания като ХИВ, СПИН и хепатит да имат достъп до лекарства. Защото при тях прекъсването на лечението може да има сериозни последствия. Той посъветва хората с подобни заболявания да имат готовност за криза със спешен пакет с лекарства.

Друго направление, по което по думите му трябва да се работи, е психичното здраве на оцелелите.

"Шок и тревожност са обхванали хората, това може да бъде трансферирано в страдание, което да продължи дълго време. Хората да не могат да се върнат към нормалния начин на живот дълго време", каза още доц. Михаил Околийски.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback