България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Добромира Костова: Пловдивският панаир ще бъде ликвидиран, трябва разследване

Проблемите в града се задълбочават, защото кметът няма да бъде кандидат за поста на изборите, заяви съпредседателят на "Зелено движение"

01.02.2023 | 09:44 Редактор: Вяра Димова

Битката за Пловдивския панаир между Георги Гергов и общината продължава. Две сесии на Общинския съвет бяха провалени.

"След общото събрание на акционерите на 9 януари се опитаха да апортират варненските акции, да се увеличи капиталът на дружеството. Така Гергов щеше да придобие 79%, което са 2/3 от общия капитал. Преди две седмици съдът отказа вписването на акциите и увеличаването на капитала. Сега чакаме какво ще се случи с обжалването, което е внесено от Гергов срещу това решение на съда", заяви съпредседателят на "Зелено движение" Добромира Костова в "България сутрин".
 

Пред Bulgaria ON AIR тя сподели, че се надява всички документи за Пловдивския панаир да отидат в прокуратурата.

"Неслучайно сагата се казва "кражбата на века", тя е от 2006 г. Пловдивският панаир беше загубен по странен начин. Трябва разследване. След двете провалени сесии, се състоя трета. След като мина решението на съда, Общинският съвет излезе с декларация, че Пловдив иска акциите на Варна и е хубаво тя да изпълни решението на собствения си общински съвет от 2017 г. - да върне акциите на държавата", коментира Костова.

Според нея Варна трябва да върне акциите и Пловдив да си ги вземе от държава. "Категорично сме на мнение, че панаирът ще бъде ликвидиран. Това е най-атрактивният парцел до реката, много са интересите. Председател съм на Комисията по устройство на територията в Общинския съвет и виждам как се сменя предназначение на терени, включително и на Гергов", категорична е Костова.

Панаирът е гордост за пловдивчани и е културно-историческо наследство, подчерта съпредседателят на "Зелено движение".  "Това, което Общински съвет прави, е всеки път, когато Гергов свика общо събрание, да отбиваме удара. Вече два пъти се случи. Постоянно ще сме в ситуация да се отбива номера. Топката е във Варна", обобщи гостът.

Костова коментира и друг казус в Пловдив - стадионите на "Локомотив" и "Ботев".

"Това е вследствие от тежкото управление на кмета. Това, което виждаме, са два големи проекта, които не вървят. Тук става въпрос и за корупция. Относно двата стадиона изразихме притеснения, че там става въпрос за черни дупки. Като общински съветници не сме виждали количествено-стойностните сметки. Много пъти сме искали да разберем защо се вдига стойността на строителните дейности", посочи тя.

Според Костова проблемите в Пловдив се задълбочават, защото кметът няма да бъде кандидат за поста на изборите. "Още когато стана ясно, усетихме, че общината изпадна в безтегловност", допълни тя.

Гледайте целия разговор във видеото.