България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Големият проблем е политическата корупция, крият я зад "класифицирана информация"

Какво трябва да се предприеме - коментар на Цвета Маркова и Ваня Нушева

01.02.2023 | 08:47 Редактор: Елеонора Танева

България е на 72-ро място по възприятие на корупцията. Данните показват, че за 2022 година Унгария е в дъното на класацията.

"Минимум 3 години гръмко говорим как се борим с корупцията, но очевидно ситуацията не се е променила. Това е в задълженията на цялото общество и на институциите, говоренето не дава резултат. Прозрачността е обратната страна на корупцията - колкото по-голяма прозрачност гарантират институциите, толкова по-видими резултати трябва да има", коментира бившият председател на Държавната комисия за сигурността на информацията Цвета Маркова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че не само законодателството е виновно, а и останалите две власти - изпълнителната и съдебната. 

"Борбата с корупцията периодично се извежда на преден план, след което се неглижира до следващ път, по повод на избори или друг факт. Колкото по-нисък праг на търпимост имаме, толкова по-ефективна ще е борбата с корупцията", заяви Маркова.

Като позитивно в анализа експертът от Асоциация "Прозрачност без граници" Ваня Нушева посочи факта, че индексът за България е променен от 41 на 44 пункта.

"Показва, че се развиват позитивни тенденции, но е очевидно, че няма съществен пробив в модернизацията на институциите, ефективно разследване, осигуряването на публичност и отчетност. Докладът извежда на преден план фрагментацията, невъзможността да се формира правителство, което да модернизира институциите", анализира Нушева.

Пред Bulgaria ON AIR тя отбеляза, че ръководствата на повече от 15 независими контролни институции са с изтекъл мандат, което блокира възможността за ефективното им функциониране.

"Ние сме една от страните в Централна и Източна Европа, в които няма лобистко законодателство. Начинът, по който е променено изборното законодателство, има потенциалното негативно отражение върху изборния процес", каза още Ваня Нушева.

Експертът от "Прозрачност без граници" смята, че има видим резултат срещу дребната корупция и тази на чиновническо ниво.

"По отношение на дребните подкупи - полицаи и данъчни, ситуацията не е като преди 15 г., сега са изключения. Политическата корупция е големият проблем на България. Нямаме законодателство, свързано с финансиране на политическата дейност, виждаме как периодично гърмяха бомби в тази насока", подчерта Нушева.  

Цвета Маркова посочи като проблем редуцирането на прозрачността с аргумент за националната сигурност. 

"Виждаме злоупотреба с този принцип. Във всички случаи, в които един орган не иска да има прозрачност в неговата работа, се слага такъв етикет. Контролът в злоупотребата с класифицирана информация също може да даде добър резултат в борбата с корупцията", убедена е Маркова.

Гостите бяха категорични, че за да се пресече корупцията, трябват координирани действия и нетърпимост от страна на обществото.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.