България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ненчева, БСП: Две години живеем в безсмислено дежавю, което спира силата на държавата

"Хората в Карловско са в безизходица и се страхуват от предстоящото", алармира депутатът

27.01.2023 | 09:03 Редактор: Петя Кръстева

В карловските села Богдан и Каравелово обявиха частично бедствено положение заради обилните валежи.

"Освен в Богдан и Каравелово, пострада и село Слатина, за което не се споменава. То остана в периферията на цялата доброволческа акция през есента. Хората от бедстващите села се вълнуваха от всичко това, с което държавата може да им бъде полезна - около 300 семейства да получат подкрепа. Средствата от държавата бяха в размер на 370 лв. от "Социално подпомагане". Работата на доброволците през есента компенсира работата на държавата за пореден път, но не може да продължава безкрайно. Започна да лъсна безсилието на държавата и институциите", заяви депутатът от БСП Веска Ненчева в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ от три дни хората от пострадалите села в Карловско ѝ изпращат съобщения, защото са "в безизходица и се страхуват от онова, което предстои".

"Плаша се от приспиването на вниманието на хората. Получих като отговор от вътрешния министър, че са дадени 11 млн. лв. за Карлово. Няма контрол на изразходваните средства. Ако имаше такъв, сега нямаше да е необходимо да бъде обявявано частично бедствено положение", подчерта тя. 

Ненчева беше категорична, че пострадалите села няма да бъдат забравени.

Пред Bulgaria ON AIR депутатът коментира и политическата обстановка в страната.

"БСП не успя да състави правителство, защото винаги сме получавали третия кризисен мандат. Две години живеем в безсмислено и непотребно дежа вю, което спира присъствието и силата на държавата заради сериозни презумпции за друг център на властта.  Готови сме за новите избори, принципите ни вече са ясни на всички. Не се притесняваме от нови леви проекти, ние сме демократична партия", отбеляза тя.

Според Ненчева избирателите са загубили доверието в системата. Тя не отговори дали БСП ще се коалира с ГЕРБ, ДПС и "Български възход" за изборите, защото не е "темата на българите".

Ненчева е на мнение, че предложението на Слави Трифонов за референдум за президентска република е несериозно.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа