България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Джаз и традиции": Нина Николина представя новия си албум с концерт на 27 януари

Със свои колеги е направила нови аранжименти на известни народни песни

24.01.2023 | 09:24 Редактор: Тодор Петров

Певицата Нина Николина представя новия си албум "Джаз и традиции" заедно с концерт на 27 януари.

"Цялата минала година работихме върху създаването на новите композиции. Записахме албума на живо от концерт в Пловдив. Ще бъде възможен за слушане само в дигиталните платформи след концерта. Съдържа 9 нови композиции, обърнали сме внимание на класически песни, за които не намерих аранжименти, които да ми харесат и да представя на моите деца. Беше провокация да направим нов поглед към тези класически имена", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Изпълнителката е забелязала, че на концертите ѝ идват различни поколения и е на мнение, че за да продължи развитието на българските фолклорни песни, трябва да бъде помислено как да бъде слушаема днес.

"Често ме обвиняват, че е много елитарно представена, тъй като джаз музиката не е лесно слушаема. Заобиколила съм се с професионалисти в различни стилове и области. В този албум има джаз, R&B... Всички песни от новия албум ще бъдат изпълнени на концерта на 27 януари", посочи Нина Николина в студиото на "България сутрин"

Певицата разкри, че за лятото подготвя концерт "Поп и традиции". Планирала е и детски спектакъл, който е изцяло на фолклорна основа.

"Обичам да работя, не се уморявам, даже работата ме зарежда. Чувствам се амбицирана и щастлива. Човек може да съчетава всичко, въпрос на организация и дисциплина е. Годината беше много успешна за мен. На концертите ни има много чужденци, които изразяват възхищението си от българския фолклор", каза още Нина Николина.

Тя изтъкна, че направата на един албум е много скъпо нещо, а артистите сами продуцират албумите си. Новият ѝ албум е подкрепен от Национален фонд "Култура", който покрива част от разходите.

Гледайте целия разговор във видеото.