България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българите гледат с носталгия към миналото и имат плаха надежда за бъдещето

Държави с икономически трудности гледат по-оптимистично, посочи Яница Петкова

24.01.2023 | 08:11 Редактор: Елеонора Танева

35% от българите смятат, че животът им е по-добър от този на родителите им. Toва показва глобално проучване на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

"Това проучване дава оценка на настоящето и на миналото. 35% казват, че живеят по-добре от родителите си, 31% казват - "не е вярно", животът е същият казват 1/3 от респондентите. Това прави разлика от 4 пункта, която, ако я сравним обобщено за всички държави, участвали в изследването, нагласите в нашата страна са по-скоро негативни, тази разлика в други държави средно е 30 пункта", посочи Яница Петкова от "Галъп интернешънъл" в студиото на "България сутрин".

Проучването е проверено в периода юли-август 2022 г. в 64 държави, участвали са 60 000 респонденти, 1000 от тях са българите. 

"Нашата държава е негативна поради носталгия по миналото, трудните години, но се вписва в рамките на тенденциите в Европа, която по-скоро е в по-посърнала ситуация. В САЩ са дали повече положителни отговори, Виетнам е най-позитивната държава, следвана от Нигерия. Молдова е най-негативната", уточни Петкова.

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви, че сред причините за по-големия негативизъм у нас и в Европа са поредицата от кризи, войната също оказва влияние на нагласите, фактор е и застаряващото население, личните доходи.

"Ние показваме по-положителни нагласи за следващото поколение. Гледаме с носталгия към миналото, но имаме плаха надежда за бъдещето на децата си. 37% казват, че ще следващото поколение ще живее по-добре, а 29 - по-зле", каза Петкова.

Интересен извод от проучването е, че държави с икономически трудности гледат по-оптимистично, с убеждението, че по-зле не може да стане.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 0
Гроби Таласъмо
преди 1 година
Носталгия по миналото и то голяма - да, плаха надежда за бъдещето - никаква Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
партии - ОПГ
преди 1 година
Само Президентска Република може да ни отърве от корупционният модел "Партия и обръчи от фирми"! Тогава, отговорността за изпълнителната власт ще е на Президента, който се избира от целия народ, а не от партийните върхушки! Стига крадене на обществени средства! Затова сме най-бедната държава в Европа! Сигнализирай за неуместен коментар