България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Типичната януарска зима е близо - температурите падат, ще завали сняг

Ниските температури ще се задържат до края на месеца, каза синоптикът Александрина Янкова

23.01.2023 | 07:49 Редактор: Искра Ангелова

Изпратихме уикенда със слънчево време и високи температури. През изминалата седмица силният вятър нанесе доста материални щети.

"Тази седмица не очакваме толкова силен вятър, по-скоро той ще бъде по-бурен по високите части на планините, но пък през новата седмица ни очаква захлаждане, лошо време, което ще е предимно облачно. Валежи ще има и от дъжд, и от сняг. В населените места ще има повече превалявания от дъжд, а в по-високите части - от сняг", каза синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ температурите ще се понижат с 3-4 градуса.

"Температурите утре се очакват да бъдат около 0 градуса. Приближаваме се към зимен период, който е типичен за януари месец. Досега наблюдавахме високи температури, така че тази седмица ще ни напомня за такъв какъв трябва да бъде климатът в България. В Рила и Пирин ще има интензивен снеговалеж. А след сряда в Южна и Източна България се очаква да има превалявания от сняг, но това ще приключи в рамките на 2 дни, защото в събота валежите ще спрат", допълни Янкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че в момента има серия от циклони, които ще създадат "по-динамична обстановка" както на Балканите, така и у нас.

"Очакваната по-дългосрочна прогноза е, че ниските температури ще се задържат до края на януари. Над Западните Балкани се очакват интензивни снеговалежи, а по-интензивни валежи дъжд ще има в РСМ и в северните части на Гърция. В Западна Европа времето ще бъде по-благоприятно, ще има повече пролетни температури и повече слънчеви часове. А в страните около Алпите ще се радват на сняг", подчерта синоптикът.

Янкова поясни, че още днес на места се очакват валежи до 15-20 литра на квадратен метър, като става въпрос за югозападните райони.

"През 2023 година очакваме доста интересни астрономически събития. А жителите на Бурса бяха изплашени от "НЛО". А това всъщност беше лещовиден облак, който доста наподобява на летящ кораб. Това е климатичен феномен, който е доста рядък. Тези облаци се образуват на голяма надморска височина", коментира още тя.

Гледайте целия разговор във видеото.