България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Министър Стоянов: Заварихме цени на горивата по-високи от Унгария, "Лукойл" плати 90 млн. лв.

"Има много причини и цените на стоките от първа необходимост да вървят надолу", заяви служебният министър

20.01.2023 | 09:15 Редактор: Искра Ангелова

Цените на горивата у нас са се понижили с около 20% за последните 5 месеца. От Нова Година няма вече финансовата подкрепа от 25 стотинки за литър гориво.

"Това, с което служебното правителство ще бъде запомнено, е, че от първия ден ни се наложи да разрешаваме сериозни стратегически проблеми, което обикновено не се очаква от едно служебно правителство. Моята работа през август месец беше заедно с работодателите и синдикатите да правим списък коя индустрия първа ще затвори, коя ще е втора. Това беше, защото очаквахме сериозен недостиг на газ през зимата. А днес не само, че имаме  достатъчно газ, но и на една от най-ниските цени в Европа", каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че е изключително благодарен както на министър Росен Христов, така и за помощта на цялото правителство.

"Това е един от най-сериозните успехи на правителството. Когато стъпихме в длъжност - заварихме цени на горивата по-високи от тези в Унгария, приближаващи се дори до Германия. Но цените паднаха. Много е важно да се покаже не само как спадат в България, как е това на фона на останалите държави, тъй като много политически приказки казаха, че цените падат, защото навсякъде падат. При нас е много по-осезаемо", добави Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Министърът припомни, че другото, което служебното правителство постигна, е как "Лукойл" премести дейността си в България.

"За първи път от 20 години насам плаща данъците си тук, още през декември те внесоха 90 млн. лв. в хазната на България и във Фонда за подпомагане. А мярката с отстъпката за горивата не беше обезпечена финансово от предишното правителство. И по този начин с пари от бюджета се финансираше "Лукойл". Въпреки покачването на горивата - чрез компенсацията се помагаше потреблението да продължи да е високо. През зимните месеци преценихме, че мярка, с която са свикнали хората, не трябва да отпада, и правителството осигури пари мярката да продължи и след ноември. Истината е, че ние искахме мярката да продължи, докато не сме готови чисто технически с по-таргетирани слоеве към по-уязвимите, не само към собствениците на автомобили, но депутатите ни изненадаха и отмениха тази мярка", подчерта служебният министър.

По думите му те вече са готови с нови мерки, които ще бъдат внесени следващата сряда.

"Това са мерки, които ще са за междуградския транспорт, междуселищния транспорт. Това, около което се въртим, е пътуването за деца до 10 години да стане безплатно. В момента е до 7. Второ - за учащите се да вдигнем отстъпката за картите от 20 на 70%, а за пенсионерите да стигне 40% отстъпка. Ще има отстъпка и за БДЖ. Започваме с тези мерки, защото и те са най-лесно осъществими, като работим и по-допълнителни такива", поясни той.

Попитан дали е възможно да имаме по 0,50 лв. отстъпка на литър гориво, той министър Стоянов отговори: "Възможно е, до момента тези 0,25 лв. са били са всички хора, никакъв социален елемент. Ние искаме да направим тази мярка социална. До момента всеки се е възползвал. Истината е, че там има технически проблеми, които изчистваме - как да стане удостоверяването кой има право и кой не, тъй като на самите бензиностанции е трудно да проверяват."

Той успокои, че пари има: "Както за компенсациите за електричество, така и за тези мерки има сериозен финансов ресурс, но и той не е безграничен. Добра тенденция е, че и инфлацията бележи спад. Повечето експерти казаха, че пикът на инфлацията ще е в средата на 2023 година, истината е, че това служебно правителство показа, че със сериозни мерки, особено в сектор "Енергетика", успяхме много бързо да овладеем инфлацията. Очаквам от януари инфлацията да върви по-твърдо надолу."

Според него има много причини и цените на стоките от първа необходимост да вървят надолу.

Гледайте целия разговор във видеото.