България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ЕК прослави българска луканка с 30-годишна история, може да си я приготвите и у дома

"България е изпратила и "досието" на търновския суджук", поясни д-р Диляна Попова

20.01.2023 | 08:36 Редактор: Петя Кръстева

ЕК вписа троянската луканка като храна с традиционно специфичен характер. Продуктът е уникален за България. Освен троянската луканка,  в този списък попадат още продукти като филе Елена, кайзерован врат "Тракия", панагюрска луканка, говежда пастърма и роле "Трапезица".

Храните с традиционно специфичен характер могат да се произвеждат по целия свят, ако се спазва традиционната рецепта. Тя не е тайна, публикувана е в официалния вестник на европейския съюз. Сдружението "Традиционни сурово-сушени месни продукти" успя да събере архив, който доказва, че тази луканка се произвежда в България от 30 години. Рецептата на троянската луканка, която я отличава от останалите, е, че освен говеждо, биволско и свинско месо, черен или бял пипер, има процес на студено опушване. Той ѝ дава специфичен аромат и вкус на луканката след процеса на сушене, който трае минимум 20 дни. Това заяви д-р Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ след влизането в сила на регламента на пазара следва да се предлага само троянска луканка по защитената рецепта. 

"На всички храни с традиционен специфичен характер се поставя жълт знак, за който всеки един потребител може да провери по магазините", поясни тя. 

Д-р Попова коментира, че в началото процесът по сушене се извършвал в естествени условия, заради което луканката се е произвеждала единствено през зимните месеци, а в Троян се е поставяла за сушене на проветриви места. Климатичните сушилни камери се появяват едва през 19 век и позволяват месният продукт да се произвежда навсякъде в България. 

"Ако спазвате рецептата, можете да си я приготвите вкъщи, но трябва да е през зимата и да намерите проветриво място. Използваното месо също трябва да е одобрени производители", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

Попова обобщи, че България е изпратила и "досието" на търновския суджук до ЕК, а отговор от Европа се очаква до 3 месеца.

Гледайте целия разговор във видеото.