България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бизнес с кауза: Програма помага на социални предприемачи

"Три идеи получават финансиране от по 10 000 лв.", каза Александра Мирчева

20.01.2023 | 07:57 Редактор: Искра Ангелова

Бизнес, но с кауза. Социалното предприемачество става все по-популярно у нас. Можем да го обясним с израза "Това не е просто бизнес". Това е и слоганът на програмата за социално предприемачество на Български център за нестопанско право. За 12-а поредна година започва и обучителна и менторска програма за подкрепа на социални предприемачи.

"Това не е просто бизнес" - такъв слоган сме сложили на програмата на Българския център за нестопанско право - "LET's GO", защото социалното предприемачество адресира значими социални проблеми в нашето общество, екологични такива. С печалбата от продуктите, които предлага и създава обществото, отново да инвестира в развитието на каузата и разрешаването на тези проблеми. Това са бизнеси с кауза, които понякога могат да адресират уязвими групи от нашето общество, често невидими, понякога забравени, но много способни", каза координаторът на програмата LET's GO Александра Мирчева в студиото на "България сутрин".

По ѝ стана ясно, че това може да са самотни майки, деца, хора с увреждания, както и бежанци.

"Други дейности са свързани с опазването на природата, опазването на традициите, културни и образователни идеи. В нашата програма през годините сме работили с над 200 граждански организации, които се включват. Социалната "Чайна" във Варна, която дава работа на младежи, които излизат от домовете, страхотен пример са те. "Чудната градина" в град Добрич - една зеленчукова и цветна градина, която се развива и отглежда от младежи със затруднения, тя продават продукцията си след това, а хората в Добрич се радват на чиста продукция", допълни Мирчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

А "Светът на Мария" в София работи с младежи с ментални затруднения, които предоставят кетъринг услуги.

"Програмата е с гръмкото име LET's GO", защото нашата цел е организацията е да стане от идея в бизнес план. Програмата е обучителна и менторска програма. В рамките на 3 месеца 12 организации преминават обучение за това как да планират, как да направят бизнес план, да идентифицират точната идея, пазара, потребителските нагласи и т.н. Могат да кандидатстват граждански организации и народни читалища", коментира тя.

И подчерта, че не е нужно кандидатите да имат конкретна идея, тя може да се избистри по време на процеса.

"Накрая 12-те организации представят своите идеи пред жури. Те определят трите организации с най-добър бизнес план и финансова прогноза. Винаги е трудно за журито, защото идеите са страхотни и дискусиите продължават дълго време. Три идеи получават финансиране от по 10 000 лв.", добави Александра Мирчева, като поясни, че няма ограничение за възрастта на участниците.

Гледайте целия разговор във видеото.