България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

50 хил. украинци са се установили у нас, временната закрила се удължава до 4 март 2024 г.

Близо 10 хил. от тях работят на трудови договори, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева

18.01.2023 | 08:56 Редактор: Тодор Петров

Проблемът с пристигащите бежанци в България остава на дневен ред. Около 80 деца от зони на военен конфликт в Украйна пристигнаха у нас само преди няколко седмици. 

"На този етап прогнозите за вълна от Украйна към нашата страна не се сбъдват. Към 17 януари регистрираните лица с временна закрила у нас са 150 404. В страната са 50 123. Динамиката е много голяма, отиват в друга държава от ЕС, връщат се в Украйна... Тези 50 хил. са хора, които са се установили и адаптирали към условията в нашата страна", заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева в студиото на "България сутрин".

Разговорът е част от проекта "Толерантно общество - основа за интеграция на граждани на трети държави", финансиран от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" 2014-2020.

Тошева подчерта, че временната закрила на европейско ниво се подновяване автоматично. Очаква се всеки момент да излезе решение на Министерския съвет, че тази закрила у нас се удължава до 4 март 2024 г. След решението ще има мащабна информационна кампания за преиздаването на регистрационните карти. Запазва се личният номер на всеки чужденец.

Ако някой от украинските граждани прецени, че ще напусне страната ни, временната закрила отпада. Тя се възстановява автоматично при завръщането му в България, без да е необходимо да предприема някакви административни стъпки, стана ясно още от думите на Тошева пред Bulgaria ON AIR.

"Близо 45% от тези 50 хил. украински бежанци у нас са деца, а близо 10% са възрастни хора. Има украински деца, които отговарят на условията за прием в детски градини у нас. Към края на миналата година е имало близо 10 хил. регистрирани трудови договора на украинци в страната ни", каза още гостът в студиото.

10 824 лица от Украйна са включени в програмата за хуманитарно подпомагане, финансирана от българското правителство. По-голямата част от хотелиерите са продължили програмата за настаняване на украински бежанци. 2/3 от тези 10 хил. все още са в хотели, останалите са във ведомствени бази. До агенцията не са стигнали оплаквания, че хора са останали без храна, коментира Тошева.

"2022 г. отбеляза най-големия брой молби за международна закрила. 20 407 кандидати за убежище са били регистрирани в Държавната агенция за бежанците. Най-много са те от Афганистан, Сирия и Мароко. Досега толкова граждани на Мароко не са подавали молба за международна закрила в страната. Повечето са млади мъже между 20 и 35 г. Процентът на жените е около 7, има много малко семейства. Увеличава се броят на непридружените деца", съобщи председателят на Агенцията за бежанците.

Голяма част от тях работят в сферата на услугите. Има и малка част, които завършват медицина и сега работят като лекари у нас. Не повече от 20% остават в страната ни. Основното предизвикателство е да се адаптират към различната култура. Колкото по-образовани са, толкова по-лесно се вписват и са мотивирани децата им да бъдат записвани в български училища.

"Българското общество е доказало, че е толерантно. Много хора помагат на различни семейства или сами жени. Работодателите търсят да наемат бежанци, бизнесът е отворен не само към хората от Украйна", изтъкна Тошева.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
3 rate up comment rate down comment 0
ЕлисаветаБелобрадова
преди 1 година
марианке, хайде сега кажи на по кой закон отпада или се възобновява временната закрила.ще си останеш глупава. за нищо не ставаш.лъжеш в ефир. Сигнализирай за неуместен коментар