България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Датчици измерват замърсяването на въздуха в затворени помещения

Христо Атанасов от "Знаеш ли какво дишаш" обясни как функционират и каква е целта им

17.01.2023 | 09:46 Редактор: Тодор Петров

Качеството на въздуха в околната среда е наболяла тема от много време. Но тази за неговото качество в затворените помещения сякаш остава на заден план. Знаем ли какъв въздух дишаме вкъщи, в офиса, в училището или в университета? 

"В затворените помещения основните замърсители сме ние хората - като дишаме и като разпространяваме вируси. Много е важно да измерваме какво се случва, за да взимаме адекватни мерки в микросреда. В София има няколко станции на Столичната община, те дават горе-долу една картинка. Преди години е имало кампания, в която са се включили доста хора, измервали са фините прахови частици. ФПЧ всъщност са едни от малкото замърсители", обясни в "България сутрин" един от организаторите на кампанията "Знаеш ли какво дишаш" - Христо Атанасов.

Той посочи, че има датчици, които измерват качеството на въздуха в затворено помещение. Точно такива са използвали в кампанията, която е стартирала в три училища и една детска градина. Датчиците измерват температура, влажност и въглероден диоксид в помещението. Те показват кога е моментът да се проветри, тъй като въздухът е застоял.

От "Знаеш ли какво дишаш" са установили завишени нива, които са в пъти над нормата. След поставянето на датчиците нивата на замърсения въздух са спаднали с 30-40%. Данните се предоставят единствено на директорите на училищата и на учителите. На по-късен етап ще посочват обобщени данни за цели градове, стана ясно от думите на Атанасов пред Bulgaria ON AIR.

"Фокусирахме се върху училищата, защото сами няма да решат да си купят датчици. Училищният бюджет не е голям, затова трябва първо да говорим и да показваме какво е положението", заяви Христо Атанасов.

Гледайте целия разговор във видеото.