България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нонка Матова в "Златните" - за шампионската рецепта, рекордите и спорта преди години

"Шансът съпътства добрата подготовка", категорична е легендарната ни състезателка по спортна стрелба

13.01.2023 | 09:15 Редактор: Тодор Петров

Тази седмица в рубриката "Златните" ви срещаме с първата българка, участвала на шест Олимпиади и получила званието "генерал-майор" – състезателката по спортна стрелба Нонка Матова.

"В началото имаше подбор. Малка България беше разбрала, че спортът е много мека мярка на дипломация в света и допринася за реклама и продажба на промишлени продукти. България беше направила необходимото за изграждане на талантливи спортисти, с които да постигне спортен връх. След като спортната система се префасонира, медалите започнаха да намаляват. Все още има спортисти, които имат уменията и опита, те продължават успехите на българския спорт", сподели тя пред водещата Мария Константинова.

Матова посочи, че стрелбата е стратегически спорт - най-високо организираният и сложен спорт. Пловдив, откъде съм аз, е голям център. Преминах през други спортове като гребане. Отивайки на стрелбището за въздушно оръжие, явно съм показал талант и умения, защото бях прихваната веднага и треньорът не ме изпусна, разказа шампионката ни.

Още на първото си състезание у нас печели няколко първи места. Почти веднага постига големи успехи и в международните турнири. Първите ѝ големи медали идват на Световното първенство в Швейцария през 1974 г. 

Матова припомни забраната преди години жени да участват в мъжки дисциплини. По-късно се създават женски дисциплини в стрелбата. На съревнования с мъжете я научават треньорите ѝ през годините. 

"В мен са се отпечатали части от всеки един треньор. Никой не отива неподготвен на състезание, друг е въпросът на кого ще се усмихне шансът. Шансът съпътства добрата подготовка. Генетика, добри треньори с бърза оперативна мисъл. Работила съм със 75 човека екип, представяте ли се какво беше българският спорт", каза още Матова за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ всички е въпрос на подбор на кадри, но и на уважение към тях. 

"За да стане човек шампион се иска не само шанс. Винаги се иска устойчивост и стабилност на резултатите. Постоянна лента - връх, подножие, връх, подножие. Малко хора обръщат внимание, че при нас мъжката пушка беше тежка до 8 кг. Как се държи на два пръста? С много желание и натренираност", подчерта Матова.

Как се изгражда шампионски характер, кой е най-точният изстрел в кариерата ѝ, кои са надеждите ни в стрелбата днес - вижте във видеото.