България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Психично болни стрелят с оръжия, обществото си обръща главата на другата страна

Защо се стигна до стрелбата срещу РПУ в София - коментар на Иван Савов и д-р Светлана Димитрова

11.01.2023 | 09:20 Редактор: Елеонора Танева

Мъж стреля в полицейско управление в София рано сутринта във вторник. Оказа се, че има психични проблеми.

"Господинът е проявил крайна агресия. Не е станало спонтанно, имал е предварителни маркери, които е можело да бъдат забелязани. Обадил се е и е предупредил. Не са му обърнали внимание, а е трябвало. Очевидно се касае за човек с психични проблеми, може би търси внимание с тези си действия", коментира криминалистът Иван Савов в студиото на "България сутрин".

Той е работил 9 г. в същото РПУ, по което 64-годишният мъж стреля. Според него в България не е трудно човек да се сдобие с оръжие, стига да има нужната сума. 

"Не е ясно как това оръжие е попаднало в него. Може в годините назад да е бил ловец и да не е иззето, след като му е изтекло разрешителното. Такъв беше случаят с Лясковец, където по давност му беше изтекло разрешителното. Но е възможно и по криминален път да си го е набавил, което не е обвързано с текущия контрол на служба КОС, а с факта, че има черен пазар на оръжие в България и това се знае", категоричен е Савов.

Криминалният психолог д-р Светлана Димитрова заяви пред Bulgaria ON AIR, че настъпилата кризата при стрелеца вероятно е можела да бъде забелязана като симптоми. 

"Живеем в състояние на кризи, което влияе пряко на психиката на човека. Този човек очевидно е в криза, има много предиктури на неговото състояние, въпросът е как ние като общество реагираме на тях. Никога, когато едно поведение е рисково, не остава скрито. Имало е чисто поведенчески сигнали. Когато говорим за психично болни, трябва да бъдем бдителни към това поведение. Ние не възпитаваме това в обществото, с времето ставаме индиферентни, слагаме си тунелни състояние и каквото става извън тях си казваме - не ме касае. Функцията на едно общество е да има контролна функция", анализира д-р Димитрова. 

Криминалният психолог уточни, че когато бъде усетена промяна в поведение на наш близък, трябва да реагираме - да подадем сигнал към институция или поне да питаме човека как е. 

"Може и съвсем легално този мъж да е придобил оръжието, но в хода на живота си вероятно е преживял някакви неща. Ако започне да се затваря, да прави необичайни неща, да проявява човешко страдание, тогава къде сме ние - къде са приятелите, колегите, формалната среда, която държи социалния контрол. Има механизъм на неглижиране и отричане на случващото се, предпочитаме да си обърнем главата на другата страна. Винаги има белези, по които да познаем, че с този човек нещо се случва - има данни за дисфункция в поведението", заяви д-р Светлана Димитрова.

До думите ѝ "психичното здраве е в задния двор на медицината". Препоръката ѝ е да се обръща внимание на отклоненията в поведението, да се следи за отклонения от нормите още в ранна детска възраст. Тя подчерта, че има механизми и за принудително лечение - с прокурорска заповед.

"Нашето общество е с високо ниво на психопатология, имаме проблем с възпитанието още в детската възраст, в юношеството. Важно е как възпитаваме, да не се възпитаваме психопатен характер", добави криминалният психолог.

Иван Савов допълни, че обществото трябва да става все по-сензитивно и да не се оставят лица като прокурорския син от Перник да тормозят цял град в продължение на години, без да реагират.

"Вероятно това не му е първата външна проява на това, което и събрал в себе си. Просто никой не е реагирал адекватно. На теория би трябвало всеки един сигнал да бъде проверен. На практика, поради натовареността не успяват. Има и сезонност на тези неща. Когато работех в "Криминална полиция", виждах как през есента, зимата, ранната пролет се отключват подобни състояния. Вероятно колегите са си казали - "този щом се обажда, не е сериозен, кой сериозен човек ще се обади да предупреди, че ще взриви районното например", заяви криминалистът.

По думите му натрупването на кризи също влияе на поведението. Но първоизточникът е семейството.

"Имаме икономически проблеми, война, публични личности и организации също помпат напрежението в обществото. Проблемът при младите хора не е, че си изграждат грешна представа за света, те са проводник на напрежението, което родителите несъзнателно им създават у дома. Много млади хора, извършвайки различни деяния, не осъзнават, че това, което извършват, е лошо и нередно", коментира Савов.

И двамата гости са категорични, че се подценява ролята на психолога още в училище. Родителите се притесняват детето им да разговаря със специалист, за да не бъде обявено за "лудо".

Гледайте целия разговор във видеото.