България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво печелим с електронните трудови книжки и кога сменяме личните карти с такива с чип?

Имаме готовност да съставим правителство, заяви депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов

09.01.2023 | 08:51 Редактор: Тодор Петров

Промени в Кодекса на труда предвиждат замяната на хартиената трудова книжка с електронна. Обмисля се още Агенцията по заетостта да поддържа национален регистър, който съдържа електронните трудови записи на работниците и служителите. Синдикатите обаче изпитват притеснения относно това кой ще има достъп до тези данни и как ще се контролират. 

"В нашия законопроект, който мина на първо четене в комисия, хартиената трудова книжка ще изчезне след няколко години преходен период. Тя затруднява работници, работодатели, НОИ, НАП. Всичко ще бъде много по-лесно проследимо с по-достоверни данни, когато бъде електронно и добре защитено", заяви депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов в "България сутрин".

Бившият министър на електронното управление изтъкна, че загубата на трудова книжка е голяма мъка за служителите, тъй като част от данните липсват в архивите.

"Трудовата книжка много често се превръща в парцал. Време е през 2023 г. това да стане електронно", подчерта Божанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него не помага на работниците работодателят да вижда всички позиции и заплати, които кандидатът за работа е заемал и получавал през годините. При електронната трудова книжка това няма да бъде възможно. Достъпът до данните ще бъде контролиран и ще се удостоверява с електронен подпис.

"Електронният времеви печат гарантира, че данните не са променени, или ако са променени - кой ги е променил. НОИ има достатъчно адекватни процедури за резервни копия. По-големите фирми ще могат да интегрират данните в "човешки ресурси" и ще се изпраща нотификация към НАП. Работодателят дори може да забрави, че съществува концепцията трудов запис", каза още Божанов. 

НОВИТЕ ЛИЧНИ КАРТИ

Депутатът от ДБ посочи, че електронният носител на данни в личните карти по закон е от 2016 г. Сега е бил приет преходен период за новите лични карти. В момента сме в нарушение на европейски регламент, който изисква биометрични данни в личните карти.

"Чипът ще бъде на личните карти, когато бъде изпълнена поръчката за новите лични документи. Аз изпратих становище до всички евродепутати, че съм против вкарването на биометрични данни във всички лични карти. Дава по-лесно преминаваме през автоматичните гишета на аерогарите. Това обаче създава рискове за сигурността. Ще можем да използваме електронни услуги не с електронен подпис, а по друг начин", обясни Божанов.

СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО С ТРЕТИЯ МАНДАТ

От ДБ са на мнение, че трябва да се положат усилия за редовно правителство. Самият Божанов не е разбрал защо декларацията на "Продължаваме промяната" не е била подкрепена в парламента. От ДБ призовават президента Радев да проведе нови консултации и партиите да заявят какво биха подкрепили и какво - не.

"Ще бъдем напълно открити пред президента какви са нашите условия и изисквания от избирателите. Имаме готовност да съставим правителство и няма да бягаме от нея. Въпросът е да видим такава готовност в останалите. Не виждам готовност от ГЕРБ за съществен разговор. По-скоро не бихме подкрепили кабинет с мандат на БСП. Добре е да има редовно правителство. Ако има кратък хоризонт, поне да е до приемането на еврото и влизането в Шенген", заяви Божанов.

Той сподели още, че не е успял да издържи цялата песен, която екипът на Слави Трифонов посвети на Лена Бориславова.

"Това е пошла интрига. Политическата сатира е нещо полезно, но трябва да има някакви граници. Битката трябва да бъде на нивото на политиките и аргументите", категоричен е Божанов.

Гледайте целия разговор във видеото.