"Български възход" и ДПС искат третия мандат, Борисов вижда надежда в ДБ

Реализирането на третия мандат зависи от способността на "Продължаваме промяната" и ГЕРБ да се договарят, коментира Христо Иванов

08.01.2023 | 18:44 Редактор: Елеонора Танева

Броени часове остават до връщането на неизпълнения втори мандат за съставяне на кабинет от "Продължаваме промяната". Все още обаче не е известно коя партия ще получи третия мандат. 

Тон от политическите сили стана по-смирен. От "Демократична България" заявиха, че са готови на разумни компромиси и че България се нуждае спешно от редовно правителство. Според Христо Иванов има формула за изход от политическата криза.

"Реализирането на третия мандат зависи от способността на "Продължаваме промяната" и ГЕРБ да се договарят, макар и с посредничество", заяви Христо Иванов.

А отговор последва от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който също протегна ръка - и към ДБ, и към "Продължаваме промяната". От думите му стана ясно, че най-предпочитаният носител на третия мандат за ГЕРБ е ДБ. 

"В ГЕРБ сме узрели, познававеме го добре, да обяви кабинет с министър-председател Христо Иванов. Покани ни и кажи при какви условия всичко, което говориш, може да се случи", призова Борисов.

Според него трябва да се водят разговори между лидерите на партиите. От "Продължаваме промяната" също са на мнение, че най-удачният вариант за носител на третия мандат е ДБ.

"Нашият фокус са политиките, който получи мандата ще трябва да дефинира първо политиките, ако иска може да ползва и нашата декларация", коментира акад. Николай Денков.

От "Продължаваме Промяната" обаче не допускат компромиси по въпроси като военната помощ за Украйна. Това беше и една от причините да не получат подкрепа от БСП при втория мандат. За левицата темата остава червена линия.

"Няма да подкрепим правителство с мандат на ДПС и "Възраждане". Това което е ясно е, че ако се продължава със същия подход, резултатът ще бъде същият", категоричен е Кристиан Вигенин.

Най-малката партия в НС - "Български възход", е готова да работи за редовен кабинет, ако получи третата папка.

"Ние сме най-малката партия, но можем да носим отговорност. В тези разговори всички трябва да забравят за червените линии, да ги оставят в една папка и да се говори само по въпроси, които могат да обединят партиите", убедена е Виолета Комитова.

От ДПС пък заявиха, че е най-логично те да получат третия мандат, тъй като са трета политическа сила.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)