Лъч светлина на политическата сцена? Денков каза при какво условие биха разговаряли с ГЕРБ

"Бихме подкрепили ДБ, ако успеят да изградят конструкция, даваща гаранция, че нещата ще се случват", отбеляза депутатът

08.01.2023 | 12:40 Редактор: Петя Кръстева

"При когото и да отиде третият мандат, ние бихме се включили в разговори по политики. В зависимост от това кой е мандатоносителят и какъв е подходът за конструиране на кабинет - можем да се включим и в други разговори", заяви акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната", номиниран за премиер с втория мандат.

"Ако ГЕРБ промени отношението си към корупцията, толерантността към нея, ние сме готови да разговаряме с тях, но до момента не виждаме никакви индикации за това", отбеляза той, цитиран от БНР.

По думите му, ако има дискусия за политики, на която е поставен и въпросът за промените в законите и за отговорността на главния прокурор:

"От "Продължаваме промяната" ще се включим в тази дискусия, който и да я организира. Съвсем нормално ще е с ГЕРБ да сме на една маса, ако и те участват в тази дискусия. Съвсем различен става разговорът нататък - кой ще управлява, с каква политическа отговорност и какви са гаранциите, че това, което е договорено, ще бъде изпълнено", коментира депутатът. 

Акад. Николай Денков подчерта още, че може да се търси вариант "Продължаваме промяната" да подкрепи "Демократична България", ако те получат третия мандат.

"Ако те успеят да изградят конструкция, която дава гаранция, че ще се случат нещата, бихме могли да ги подкрепим, но това в момента е много хипотетично", констатира Денков. 

Той обобщи, че няма интрига в това, че не всички депутати от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" не са били в пленарната зала при гласуването на Декларацията на по национални приоритети.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR