Иванов: За да излезем от кризата, ГЕРБ и "Продължаваме промяната" трябва да се договорят

Според депутата България трябва да излезе от състоянието на страна, блокирана в своето развитие от корупция

08.01.2023 | 11:39 Редактор: Петя Кръстева
Иванов: За да излезем от кризата, ГЕРБ и

"Има няколко аргумента за това, че точно сега е изключително важно да има правителство. Трябва да си даваме ясна сметка, че ако сега изпуснем прозореца за влизане в еврозоната - става въпрос дали България ще се вгради и ще седне трайно на масата, на която се вземат най-важните и дългосрочни решения за политиката на ЕС. Aко сега не направим това, политическият прозорец ще се затвори и не се знае кога отново ще се otwori. По същия начин стоят нещата и с Шенген, и с Плана за възстановяване", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

По думите му, за да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ.

"От ДБ участваме в процеса с мандатите с пълното съзнание, че сега е най-добрият момент да се постигне договорка за минипреход, който да изкара страната от политическата безизходица и корупционното блато. Това не зависи от нашата сериозност, защото това е съгласуване между двата лагера - някакъв компромис. Те трябва да се съгласят за две неща - да изоставим конфронтационния формат на промени, който разчита, че авангардът на "Продължаваме промяната" ще вземе цялата власт и ще заличи всички останали от терена, което очевидно не може да се случи, а от друга страна - дали ГЕРБ са узрели за това", уточни той пред БНР. 

Според Иванов България трябва да излезе от състоянието на страна, блокирана в своето развитие от корупция, която създава политическа криза, не ѝ позволява да се интегрира в ЕС и да реши проблемите на сигурността.

"Ако някой се надява, че ще направим голяма политическа битка от местните избори, дълбоко се заблуждава и рискува да бъде изненадан. Не можеш да превърнеш местните избори в голяма национална битка, ако си показал, че не можеш да решиш голямото национално уравнение", обобщи депутатът. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR