България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво следва при замяната на трудовата книжка с електронна?

Кой ще оперира с тези данни и как ще бъдат защитени, каза Величка Микова от КНСБ

06.01.2023 | 09:05 Редактор: Тодор Петров

Социалната комисия в парламента прие на първо четене предложение за замяна на трудовата книжка с електронна.

"Синдикатите не са против въвеждането на съвременни технологии в трудовия живот. Но предложеният законопроект ни притеснява, защото има доста неясноти и празноти. Предлага се да се създаде нов електронен трудов запис. Трудовата книжка остава в миналото и се заменя с електронен трудов документ, отпада нейната официална удостоверителна сила. Не знаем кой ще оперира с тези данни и как ще бъдат защитени. Там се съдържа цялата трудова биография на служителя", коментира националният секретар на КНСБ Величка Микова в "България сутрин".

По думите ѝ Министерството на труда и социалната политика е изразило притесненията си, че няма да се стигне до намаляване на административната тежест на работодателите, а по-скоро ще се налага да се въвеждат всички дигитални данни.

Отменя се текст в Кодекса на труда, свързан с това, че когато се забави оформянето на трудовата книжка, работодателят дължи обезщетение на служителя. Кой ще носи тази отговорност сега, питат синдикатите.

"Притеснява ни и дали достъпът до личните данни ще бъде безплатен. Работникът може с ПИК код да проверява своите данни. Надявам се да може да прави тези проверки и с електронната трудова книжка. Въпросът е, че се предлага да се създаде нов трудов регистър за данните - огромен обем работа. Всеки работодател ще трябва да сканира трудовите книжки на своите служители и да ги изпрати към този регистър", обясни Микова пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира и проблемите с извънредния труд, свързани с работата по график и сумираното изчисляване на работното време. КНСБ за поредна година настоява за изменения в закона - сумираното изчисляване да бъде само за непрекъсваеми производства. 

"Работниците изработват над определената норма - извънреден труд, който невинаги се отчита и заплаща със съответното увеличение от работодателя", алармира тя и поясни, че не трябва да работим повече от 3 часа над нормирания 8-часове работен ден.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа