България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Атакувани сме от няколко вируса в момента, Ковид ще ни мъчи поне до март

Според проф. Ива Христова и д-р Аспарух Илиев новите варианти заобикалят имунитета

09.01.2023 | 08:40 Редактор: Петя Кръстева

Нов вариант на Ковид-19 вече се превърна в доминиращ в САЩ и заплашва да доведе до нова вълна на пандемията, предупредиха от Световната здравна организация. Междувременно в Китай ситуацията с вируса също се влошава. От здравното ни министерство обаче заявиха, че все още няма да предприемат ограничителни мерки за пристигащите от Китай.

Има основание да се предполага, че ще има нова вълна, не само защото големи маси от Азия ще пътуват. Новите варианти са по-заразни и успяват да заобиколят нашия имунитет, който е спаднал между вълните. При всички случаи ще имаме износ на инфекцията. Новият вариант много бързо се налага - това е най-силната заявка за нова вълна. Броят на заразените ще расте, но това е Омикрон, което означава, че не се очаква по-тежко протичане. Завишаването на заболелите ще бъде постепенно - ще обхване януари и ще се разгърне през февруари и март. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Според нея при хората над 70 години T-клетъчният имунитет е по-слаб, което означава, че ще бъдат рискова група и е необходимо да бъдат предприети по-сериозни мерки - трябва не само да спазват противоепидемичните мерки, но и да се ваксинират.

Ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев също потвърди, че доминиращият в САЩ вариант заобикаля имунитета.

"Поставянето на двувалентната ваксина, съдържаща вариантите BA-4 и BA-5, дава сравнително добра защита. Т-клетъчният имунитет остава силен, но въпреки това трябва да бъде подпомогнат леко при възрастните. Ако не сте преболедували Омикрон и нямате бустерни дози или имате такива, но са поставени отдавна - е добре да се постави и втори такъв с BA-4 и BA-5", отбеляза той. 

Пред Bulgaria ON AIR събеседникът поясни, че към момента има "няколко заболявания - респираторен синцитиален вирус, нормални грипни вируси, сезонни такива и Ковид-19".

"В Европа трябва да са по-предпазливи към китайските туристи", категоричен бе д-р Илиев. 

По думите на проф. Христова основната причина за повишаването на заболелите в Китай е отпадането на противоепидемичните мерки по икономически и политически причини. "Все още е рано за въвеждане на мерки, тъй като хората тепърва отиват към Китай", констатира тя. 

ГРИПЪТ

"Ситуацията с грипа е по-сложна. Броят на заразените с грип нараства много бързо", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя отбеляза, че с всяка изминала година интересът към противогрипни ваксини се повишава, заради което те често не достигат.

"Ваксинираните категорично ще бъдат защитени - ако не напълно, то ще го преболедуват по-леко", успокои Христова. 

Д-р Илиев отличи и притеснителна тенденция - възможно е при циркулиране на повече от един вирус да сме заразени с няколко такива.

"Големият въпрос за грипа е сезонността - със затопляне на времето вълната постепенно ще намалее. Вървим към овладяване на пандемията. Ако Китай не ни изненада с нещо странно - ще останем в едно сезонно състояние", прогнозира той.

Гледайте целия разговор във видеото.