България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синоптик: Нахлува студен въздух, ще вали дъжд, на места ще натрупа сняг

В края на седмицата се връщат високите температури, съобщи Александрина Янкова

09.01.2023 | 08:08 Редактор: Вяра Димова

Годината започна с необичайно високи температури. Не само в България имаше рекорди, но и в почти цяла Европа

"Днес очакваме слънчево време, високите температури за януари, но това бързо ще се промени през следващите три дни. Още във вторник ще усетим застудяване. Причината е средиземноморски циклон", съобщи синоптикът Александрина Янкова в "България сутрин".

Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще нахлуе по-студен въздух и това ще понижи температурите.

"Те ще се доближават до климатичната норма. Очакваме превалявания от сняг в Предбалкана и в северозападните райони. На места снежната покривка, която се очаква да се натрупа, ще бъде в интервала между 5 и 7 см, на юг - около 1-2 см, но бързо ще се топи", поясни Янкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Температурите ще се понижат в интервала между 5 и 8 градуса. 

"Във вторник, сряда и четвъртък ще бъде по-студено. Очакваме превалявания от дъжд. Обстановката ще бъде дъждовна в почти цялата страна. На места до 20-30 л/кв м. Обилни валежи ще има и в североизточните райони, както и гръмотевична активност", посочи още синоптикът.

Шофьорите, които минават през проходите, трябва да бъдат с повишено внимание заради навяванията.

"В четвъртък за кратко ще спрат валежите. Облачността ще се разкъса отново до слънчево време. В петък ще бъде дъждовно. Ще има смесени превалявания от дъжд и сняг над 600-800 метра, но всичко това ще приключи до обяд, защото през уикенда ни очаква повишение на температурите", коментира Янкова.

Не се очаква подобряване на обстановката в Калифорния.

"В Сан Франциско се образува и кално свлачище. Улиците са реки, има нарушена инфраструктура. Отделно в Арканзас и Луизиана, освен проливни валежи, се образува и градушка", каза още синоптикът. 

Гледайте целия разговор във видеото.