България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мигрантите са възможност за справяне с кадровата криза, трябва да се стимулират работодателите

Приемат страната ни като транзитна територия към Европа, посочи Владислав Дамянов

06.01.2023 | 09:34 Редактор: Елеонора Танева

За първите 11 месеца на 2022 г. в България са били задържани над 15 600 мигранти, показва официалната статистика на МВР. 

"Ежедневно ставаме свидетели на новини, свързани със задържането на мигранти. Обществото почти не обръща внимание на темата как те се интегрират в България, как намират работа и изхранват семействата си", заяви координаторът направление "Кариерно ориентиране и личностно развитие" в Каритас - Владислав Дамянов, в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че първото, което трябва да се направи за миграните, е да бъдат насочени към изучаване на български език.

"Така ще могат да общуват, да си намерят подходяща работа. За повечето хора това е трудно, ние имаме собствена методика, която е разработвана повече от 8 г. и им помагаме, за да намерят своето поприще", уточни Дамянов. 

Гостът добави, че за мигрантите от Близкия Изток и Северна Африка е задължителна преквалификацията, за да отговарят на стандартите за Европа.

"Големият проблем е с валидирането на техните образователни степени, нямат документи, с които да докажат своето образование. Така попадат в най-ниския сегмент на бизнес средите - услугите и строителството. Хората, които могат да докажат своето образование, успяват да попаднат в кол центровете и други компании", каза още координаторът в Каритас.

Мигрантите приемат страната ни като транзитна територия към Европа, където получават по-голяма подкрепа и заплати. Гостът даде пример как в други европейски държави има програми за задължително изучаване на местния език до 2 г., а у нас това е пожелателно.

"В последните години работодателите отвориха своите врати за хора, които избират България за свой втори дом. Ние ги учим как се подготвят автобиографии, как се провежда интервю, на корпоративната култура. Трябва държавна политика, насочена към толериране на работодатели, които наемат мигранти на робата. При кризата с кадри мигрантите са потенциал за развитието ни икономиката", допълни Владислав Дамянов.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.