България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Война", "газ", "оръжие", "избори", "инфлация" - кои ще са най-знаковите думи за 2022 г.?

Павлина Върбанова посочи, че до 11 януари всеки може да даде своето предложение

05.01.2023 | 08:10 Редактор: Ирена Бакърджиева

За втора поредна година можем да изберем знаковите думи и изрази на 2022 година.

"Кампанията започна вчера и сме в началния ѝ първи етап. До 11 януари всеки, който пожелае, може да даде своето предложение за дума или израз на годината на страницата на сайта във Facebook, а също и в моя личен профил в Twitter", каза Павлина Върбанова, която е част от журито и платформата "Как се пише".

По думите ѝ в студиото на "България сутрин" целта не е просто да се каже кои са най-популярните думи в обществения разговор, а да се откроят темите, проблемите и конфликтите, които са ни вълнували и са стояли пред обществото. Идеята е, когато се посочат крайните резултати, те да послужат за начало на по-задълбочен диалог какво поставяме в центъра на вниманието си като общество.

"До 11 януари всеки ще има възможност да даде своите предложения, след това ще ги обобщим и от 30-те най-популярни думи, жури в 5-членен състав ще избере 10, които ще включим в анкета. За тези 10 думи всеки ще може да гласува в анкетата, която ще публикуваме на сайта. Освен мен и г-жа Доротея Николова, с която заедно организираме кампанията, в журито ще участват още 3 личности – доц. Георги Лозанов, г-жа Веселина Седларска и г-н Захари Карабашлиев", обясни Павлина Върбанова пред Bulgaria ON AIR.

Ще излъчат първите 3 думи, които ще очертаят по-широка и по-цветна картина на живота ни през 2022 г. А новото в кампанията ще бъде мащабен медиен анализ, който се основава на съдържанието на хиляди медии и ще се осъществи с помощта на системата за глобален медиен мониторинг "Сенсика". По този начин ще се съпоставят думите на хората и на медиите.

Павлина Върбанова припомни кои бяха думите, които оглавиха класацията миналата година и това са думи, които засягат лично хората – "преценям", ваксина, бустерна доза, промяна, избори, докато тази година може да се предположи, че ще са по-тъжни и по-скучни думи – война, газ, оръжие, избори, инфлация. Тя добави, че са по-разнообразни от миналогодишните.

"Големите събития влияят на живота на всеки от нас и всеки усети войната косвено – дали чрез инфлацията, дали чрез цените на природния газ. Имаше и опити за думи с положително значение от типа на доброволчество, но те са много по-малко", подчерта Павлина Върбанова.

Гостът посочи, че си остава проблемът с писането на "не знам" слято и че грешките ни са най-разнообразни, но посъветва старанието ни да бъде да избягваме грубите правописни грешки, защото те най-силно дразнят четящите.

"Важното е да полагаме старание. Яно е, че езикът е динамична система. Той непрекъснато се променя, употребата на думите се променя. Тяхното значение не остава едно и също във времето. Трябва да сме адекватни на езиковата ситуация и да се стараем да подбираме подходящи езикови средства", каза още Върбанова.

"Винаги се допускат грешки. В днешното забързано ежедневие всички се стремим бързо да напишем текста, бързо да го изстреляме в публичното пространство. Неизбежно е да се допускат грешки, просто трябва да се стараем да прочитаме отново текста си и да редактираме грешките", добави тя.

Павлина Върбанова си пожела повече позитивни думи за 2023 г. и сподели, че думата "война" е белязала цялото ни ежедневие през 2022 г.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа

Гледайте видеото с целия разговор.