България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Репортери на Новините ON AIR: Изпращаме динамична и неочаквана година

Тереза Кънчева и Анелия Георгиева направиха обзор на годината и споделиха очакванията си за 2023 г.

29.12.2022 | 09:09 Редактор: Тодор Петров

Продължаваме да правим обзор на изминаващата 2022 година заедно с репортерите на Новините ON AIR. Днес в студиото на "България сутрин" гостуваха Тереза Кънчева и Анелия Георгиева.

"Изпращаме година, в която дълго време чакахме да паднат мерките и да живеем малко по-свободно. Тези празници бяха по-различни - всяко семейства успя да се събере. Тази година грипът се върна и голяма част от детските отделения са пълни. Надяваме се следващата година да бъде още по-спокойна, да сме по-здрави и социалните контакти да се върнат", коментира Тереза Кънчева. 

По думите ѝ децата трябва да получават адекватна грижа за всички техни нужди в бъдещата Детска болница, чийто строеж е планиран. 

Кънчева определи посещението си в Рибново като сбъдната мечта. 

"Решихме с оператора Йордан Илиев да отидем и да покажем Рибново по малко по-различен начин. Там се срещнахме с Кемиле, която е пример - не се страхува да изрази себе си и да покаже на хората, че изборът е собствен и не трябва да се налага. Кемиле ми вдъхна вяра и надежда, че всеки може да направи своя избор", разказа тя.

"Годината беше много динамична и белязана с големи събития - войната в Украйна, енергийната криза, инфлацията. От социална гледна точка имаше много предизвикателства. Минималната работна заплата е обект на много въпросителни. 2022 г. може да я запомним и с много положтелни примери", каза на свой ред Анелия Георгиева.

Тя припомни историята на 59-годишния Огнян, който е с трансплантирано сърце и изкачва връх Монблан само 3 години след операцията. За нея това е вдъхновяващ пример, че всичко е възможно.

Близо 900 българи чакат за трансплантация, а тази година са осъществени едва 18 такива, подчерта Анелия. 

Двете си спомниха и за непредвидените ситуации по време на снимки през годината. За Анелия думата на 2022 г. е "надежда", а според Тереза 2022 е била неочаквана година. Тя се надява 2023 г. да донесе надежда и вяра на хората, че всичко ще бъде по-добро.

Гледайте целия разговор във видеото.