Кемиле, която плаща цената на свободата - бялата лястовица на Рибново

Тя живее в родопското село вече 50 години

30.09.2022 | 19:52 Редактор: Теодора Патронова

Високо в планината, по-близо до облаците, отколкото до равнината, се намира Рибново. Веднъж в годината, само през зимата, в селото край Гоце Делчев, се изсипват телевизионни екипи, за да снимат прословутите шарени сватби. Дни преди изборите до там стигна само екипът на Новините On AIR, за среща с Кемиле, бялата лястовица на Рибново. 

Кемиле Емин е родена в Рибново. Живее в родопското село вече 50 години, но за разлика от повечето хора тук, не се страхува да говори пред камера.

"30 години едно и също е тук. Аз бях на 18, когато дойде демокрацията и моите родители, баби и дядовци се радваха, че сега ще ни върнат имената, ще дойде нещо по-хубаво за нас, но аз досега нищо хубаво не съм видяла. Всичко е едно и също - земеделие, работа по чукарите, няма никаква промяна и няма цехове, заводи, а за 30 години нещо ново би трябвало да има", разказа тя.

В Рибново препитание няма. През зимата селото е пълно, а напролет всички тръгват нанякъде. Миналата година Кемиле е принудена да замине за Испания, за да работи на полето.

"Там бяхме около 300 човека - 90% жени, които бяхме от Рибново, Брезница, Лъжница и всички ние сме хора, които чакаме нещо да се направи, нещо хубаво за нас. Тук бяхме на полето, а след 30 години сме на полето в Испания. Мисля, че това не е демокрация, а е просто мизерия. Нищо друго в нашите райони", смята Кемиле.

След като се прибира от Испания, отваря малък шивашки цех. И въпреки, че всички се оплакват от липсата на работа, тя трудно намира момичета, които да обучи. Питаме я защо?

"Всички млади деца около 20, които аз попитах, са заведени по програма и не работят. Това кара до провал на младото поколение, защото след шест месеца то не знае да работи и не иска вече да работи, защото чака следващата програма.. Аз лично два месеца обикалях селото и не успях да намеря 3-4 момичета, за да ги обуча да шият и се отказах", обясни тя.

През годините хората в Рибново отиват до урните по навик. Без да използват Деня за размисъл по предназначение.

Случайно или не точно, сега асфалтират улиците в Рибново. В неделя Камиле ще стигне до урната по новия асфалт, но ще гласува по съвест. Бялата лястовица на Рибново е готова да плати цената на свободния избор. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и оператора Йордан Илиев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 0
Една жена
преди 10 месеца
Истината за така наречената демокрация, откровено и честно казано от една обикновена трудолюбива жена. Нека, така наречените управници да размислят върху нейните думи и да се засрамят. Браво Кемиле, бъди жива и здрава и все така борбена. Сигнализирай за неуместен коментар