България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политическата 2022 г. - избори, скандали и хаос

Борислава Алексова и Виктор Борисов посочиха причините да нямаме редовен кабинет

28.12.2022 | 08:50 Редактор: Тодор Петров

С политическите репортери на Bulgaria ON AIR - Борислава Алексова и Виктор Борисов, в студиото на "България сутрин" направихме обзор на политическата година.

"Изпращаме много сложна политическа година, която започна с четворна коалиция и младо правителство. Имаше несъвместими политически партии - БСП и "Демократична България". Всички очаквахме оттам да тръгне раздорът, но в крайна сметка "Има такъв народ" доведе до край на правителството", припомни Алексова. 

И посочи, че в парламента понякога цари истински хаос. 

"Това е друг свят - вглъбяваш се в работата и забравяш за всичко останало. Винаги ни трябват нови карти памет за камерите. В последно време броим скандалите в парламента, който е доста фрагментиран. Не могат да се разберат по най-важните законопроекти, имат много разногласия. Всеки ден има нов скандал", подчерта тя.

"Динамична политическа година. Станахме свидетели на министър-председател, който идваше пеша на работа и началник на кабинета, какъвто нямаше в предходното правителство. Слави Трифонов изтегли своите министри от МС и това донякъде доведе до разпадането на кабинета", каза на свой ред Борисов.

И разказа за отразяването на работата на Министерския съвет:

Правителството провежда своите заседания в сряда. Винаги по протокол започват с няколко думи на премиера, след това заседанието се закрива за медиите. След това има изказвания от отделните министри или от самия министър-председател. Всеки кабинет работи по малко по-различен начин.

Борисов добави, че МС ударно предлага законопроекти, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Някои са отхвърлени от НС и има реален риск България да не получи плащания по втория транш. 

Журналистът не очаква да се състави редовно правителство с втория и третия мандат. 

"Тази година имахме поредни предсрочни избори, които доведоха до силно фрагментиран парламент. Хората искат България да бъде управлявана от коалиция и партиите са длъжни да стигнат до консенсус. Реални усилия не се полагат, всички поставят червени линии", заяви Алексова и допълни, че много неща остават скрити, а доста от проблемите се решават в стаите на политическите партии в парламента. 

Двамата засегнаха и темата с бездомното куче, което посрещна депутатите в първия им работен ден. Според Виктор Борисов, то се е превърнало в олицетворение на отчаянието на народа.

"Определено закучена ситуация към онзи момент. В момента сме в абсолютна идентична ситуация. Най-вероятно ще сме в ситуация на избори през март. Промените в Изборния кодекс ще променят ситуацията. Най-вероятно това ще доведе до съставяне на редовно правителство", смята той.

Според Борисов си отива година на изкристализиране на процесите. Той очаква 2023 да бъде година на решенията.

А за Борислава Алексова думата на 2022 г. е "криза" - криза с цените и в политиката, но не и на ценностите.

Гледайте целия разговор във видеото.