България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Милотинова: След корупционния скандал ЕП затяга контрола

Журналистът припомни как отстранената Ева Кайли е защитавала Катар в сферата на правата на човека

14.12.2022 | 09:23 Редактор: Елеонора Танева

Европейският парламент в Страсбург се тресе от корупционен скандал. След ареста на зам.-председателя на европарламента Ева Кайли, тя беше и отстранена от поста си. Задържани са още четирима от общо шестима разследвани.

"След сериозния скандал, когато белгийската полиция съобщи, че е открила 600 000 евро в брой при обиски в ЕП, Ева Кайли вече не е зам.-председател европарламента. Този вот мина с огромно мнозинство - 625 "за", 1 "против", 2 "въздържали се". Тя беше един от 14-те зам.-председатели на Европейския парламент", уточни журналистът Милена Милотинова пред "България сутрин".

Арестите и последвалото отстраняване на Кайли е във връзка с международно разследване, свързано с домакина на Световното първенство по футбол в Катар. 

"Миналия месец тя защитаваше Катар в сферата на правата на човека. Този скандал доведе до спиране на гласуването за безвизово пътуване на граждани на Катар в ЕС", заяви Милотинова пред Bulgaria ON AIR.

И припомни емоционалното изказване на председателя на ЕП Роберта Мецола. Тя беше категорична, че няма да има замитане под килима и ще се проведе вътрешно разследване, както и ще се разгледат начини ЕП да направи системите си по-непробиваеми.

"Ще се проучи кой има достъп до сградите на европарламента, кои са тези трети лица и организации - как се финансират те и с кого имат достъп в ЕП", цитира Мецола журналистът.

 

Милотинова припомни и друг корупционен скандал от 2011 г. Тогава трима евродепутати - румънецът Адриан Северин,  словенецът Зоран Талер и бившият министър на вътрешните работи на Австрия Ернст Щрасер, се оказват в центъра на скандала, в който британски журналисти, представили се като финансови лобисти, предложили на тримата евродепутати да лобират в ЕП за приемане на по-отстъпчиви закони в областта на банковото дело срещу възнаграждения, достигащи, по думите им, до 100 000 евро.

Подробности около новия корупционен скандал и какво следва - гледайте в "Брюксел 1" в събота от 17:30 часа.

Гледайте целия разговор във видеото.