България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Адвокат: България се справя с миграцията чрез насилствено отблъскване или затваряне на очите

Според Диана Радославова е необходим визионерски подход към бежанците

14.12.2022 | 08:33 Редактор: Петя Кръстева

Световните медии публикуваха различни репортажи за отношението към мигрантите у нас. Един от мотивите за отказа България да стане част от Шенген беше именно справянето с бежанците. Темата е сериозно застъпена и в проекта "Толерантно общество - основа за интеграция на граждани на трети държави", финансиран от Фонд "Убежище, миграция и интеграция".

България се справя по два начина с миграция години наред - чрез насилствени отблъсквания и защита на границата или чрез затваряне на очите и пропускане на тези маси от хора, които преминават към Западна Европа. В по-голямата си част миграционният натиск от Турция е от търсещи закрила. В момента, в който такъв човек стъпи на територията на България, има права. Първото от тях е достъпът до територия, за да може да поиска защита. Това заяви адвокат Диана Радославова в ефира на "България сутрин".

Тя припомни. че временната закрила е специален режим, активиран за пръв път след войната в Украйна. 

"Над 50 000 украинци живеят на територията на страната ни. Това е един латернативен режим, при който още при влизането на територията на страната, мигрантът вече има статут, закрила и документ", поясни адвокатът. 

Според Радославова е необходим визионерски подход към миграцията - не просто да се справим с нея, а да я менажираме.

"Трябва да обхванем миграцията като нещо положително, от което можем да имаме полза. Да си мигрант не е нещо лошо", категорична бе тя пред Bulgaria ON AIR.

Гостът отбеляза още, че юристите няма как да помогнат на бежанците на територията на страната, докато законодателството не бъде променено. 

"Отчаяно се нуждаем от стабилно правителство и хора с експертиза и да се занимаят с тези трудни проблеми в дълбочина. Кризите няма да свържат, важното е какво правим с политиката по отношение на менажирането им", констатира Радославова. 

Адвокатът обобщи, че са налице бюрократични усложнения, които забавят прилагането на правата на бежанците.

"Правната помощ в страната ни в изключително недостатъчна", заключи тя.

Гледайте целия разговор във видеото.