България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инфлацията удари коледните елхи - цените им варират от 25 до 600 лв.

Ако искате да го засадите след празниците, не дръжте дръвчето много дълго у дома и близо до отоплителен уред

08.12.2022 | 08:21 Редактор: Елеонора Танева

До Коледа остават две седмици, а подготовката е в разгара си. Инфлацията застигна и коледните дръвчета. 

"Както във всичко, има поскъпване и при коледните дръвчета. При нас не е драстично, но е в зависимост от размера на растението, от бързината му на растеж, нещо от порядъка на 10-15 лева, максимум 20 лв. поскъпване от миналата година", каза Марина Бянова, която работи в разсадник в София.

Увеличението на цените се дължи на поскъпването на поддръжката и условията за отглеждането им.

"Поскъпването идва от новите цени на тока, препаратите, с които едно растение трябва да се третира. Не просто да го засадиш и да го гледаш, то има нужда от препарати против вредители, за подхранване и за подсилване и също така тор. Почвените смеси също са по-скъпи", уточни Бянова.

В семейния ѝ разсадник цените на коледните дръвчета варират между 25 и 600 лева, в зависимост от размера им.

"Със сигурност ще има хора, които ще се въздържат да си вземат живо коледно дръвче точно поради поскъпването, но според мен, ако човек иска да придаде коледен дух, жив коледен дух, ще предпочете да си вземе живо коледно дръвче. Защото след това ще го засади някъде и ще продължи да си го гледа", убедена е Марина.

Най-желани са естествените коледни дръвчета с височина около 1,20 м, отглеждани в саксия.

"Най-търсените коледни дръвчета са конколорската ела и сребристият смърч. Цените им варират по 90 - 120 лева", уточни търговецът.

Въпреки поскъпването, мнозина ще предпочетат истинско коледно дръвче.

"За тази Коледа сме се спрели да си купим естествена елха. Много по-красиво е. Предпочитаме да бъде живо растение, което впоследствие да си засадим в двора. Може би някъде до 300 лв. ще отделим", сподели Сузана.

Търговците съветват да не държим дълго време дръвчето вкъщи, ако искаме то да оцелее. Трябва да го поливаме веднъж седмично, докато е у дома и да не го държим близо до отоплителни уреди.

"Най-важно е растението да е в подходящ съд за него, защото смърчовете, елите - те са бавнорастящи растения. Трябва да бъдат извадени с добра коренова бала и съответно сложени в подходящ съд. Това е много важно за живота на самото растение", обясни Мария Банова.

Вижте повече в репортажа на Димитър Минчев.