България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Най-евтино и ефективно е да се топлим с климатик, фирмите едва смогват със заявките

Антон Георгиев и Драгомир Цанев обясниха защо това е най-добрият избор за българина

30.11.2022 | 08:29 Редактор: Тодор Петров

Зимата дойде, а цените на тока, газа и дървата са все така високи. Оказва се все пак, че най-евтино е отоплението с климатик.

"Ситуацията с търсенето и предлагането на климатици е в пиков момент. Една от причините е по-ниският разход на енергия. Големият проблем е да изпълним желанията на клиентите. Гладът за монтажници и техници в нашия бранш е огромен. При този бум всички фирми изпитват големи затруднения", коментира Антон Георгиев - собственик на фирма за отопление, вентилация и климатизация.

От думите му в студиото на "България сутрин" стана ясно още, че повечето хора се ориентират към по-добри марки и климатици с добър коефициент на трансформация на енергията. Около 1200-1500 лева струва един климатик, който ще ни предостави добра услуга. Около седмица пък трябва да изчакаме, за да дойдат и да ни го монтират.

"Най-изгодно е да ползваме термопомпа, която пак е вид климатик, но там инвестицията е по-скъпа и се прилага в новите строителства. Около 30 хил. лв. ще ни струва за апартамент от 100-150 квадрата. Инвестицията обаче се възвръща във времето", каза още Георгиев.

Гостът изтъкна и предимствата на подовото отопление - по-качествено, по-икономично и по-тихо. Според него температурата в дома ни през зимата трябва да е 23 градуса, като за спалнята тя може да е 21 градуса. 

Веднъж сезонно е добре да се прави профилактика на климатика от фирмата, която го е поставила.

Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност потвърди, че има изключително сериозно търсене на климатици, защото цената на отоплението с тях е най-ниска. 

"Това е под влияние и на по-ниските цени за електроенергия. Нашите битови потребители са защитени и се радваме на преференциална цена. Какъвто и източник на отопление да изберем, ако нашето жилище е добре изолирано, разходите ни може да намалеят наполовина", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Няма друг начин, който да ни предлага същата цена за отопление, дори дървата и въглищата са по-скъпи от добър климатик. В следващите няколко години отоплението на климатици ще бъде най-евтино, убеден е Цанев.

Според него около 40% от гражданите не могат да си позволят подобрения на енергийната ефективност на своите домове и трябва да им бъде помогнато. 

"Решението на енергийната бедност не са социалните помощи за отопление. Проблема го решаваме с подмяна на отоплителните системи с по-ефективни", посочи Цанев.

А цял квартал в Бургас смени печките на дърва с климатици. Зам.-кметът на града Весна Балтина каза за Bulgaria ON AIR, че основен източник на замърсяване е битовото отопление на твърдо гориво. На второ и трето място са транспортът и вторичното разпрашаване. 

"Няма ограничение на домакинствата, стига те да са се отоплявали на твърдо гориво преди подмяна на уредите с нови такива. Изпълняваме два проекта, по единия сме подменили 642 отоплителни уреда с климатици - на 338 домакинства. Предстои да подменим 295 отоплителни устройства, ползващи пелети. В 101 домакинства ще бъдат изградени отоплителни инсталации", обясни Балтина.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 2
ilpen
преди 1 година
Това е ако има ел. енергия. Като спрат за 2-3 дни в най-студеното, а това е масова практика в малките градове и селата, ще има да се чудят какво да запалят. Изключително опасно е човек да има само една алтернатива за всичко, става 100% замисим от един източник. Термопомпата на въздух, както е в града, за 30000лв има съмнителна реинвестиция, по сравнение с което и да е котле. И тук има голям фал - под 10-12гр. минус започва да увяхва, а ако имаме -15-16 ще има да чакате топлото ... Сигнализирай за неуместен коментар