България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Режисьор: Българите не разбират какво е да си бежанец и да бягаш от война

Милен Младенов представя в свои кратки филмчета истинските истории на мигрантите в българия

29.11.2022 | 08:14 Редактор: Ирена Бакърджиева

Пет човешки истории за мигрантите у нас и хората, които ги приютяват. Авторите на идеята разказват историите по един вълнуващ начин. Видеоклиповете са направени в рамките на проекта "Толерантно общество – основа за интеграция на граждани на трети държави", финансиран от фонд "Убежище, миграция и интеграция 2014-2020".

"Проектът е много интересен. Това е неговото второ издание, в което се опитваме да разкажем истинските човешки истории на хората, които стоят зад думичката бежанец. С този проект опитахме да покажем, че зад тази думичка стоят истински хора с истински истории, които са видели ужаса на войната и бягат не защото така са си преценили, а защото наистина се борят за своя собствен живот – изгубили са близки, роднини, приятели", заяви режисьорът Милен Младенов в студиото на "България сутрин".

Най-силно впечатление му е направило това, че тези хора са загубили всичко и са дошли в страна, в която те не разбират и една дума, въпреки това не са се отказали и са продължили да се борят и да работят. Той добави, че голяма част от тях са успели, имат собствени бизнеси, интегрирали са се.

Прави му много силно впечатление, че те имат много позитивно отношение към България, защото смятат, че ние сме толерантни хора, но една част от тях избират да останат в България пред места в Европа, където социалната политика е по-богата и приятелски настроена.

"Голямото предизвикателство е да се опитаме да предразположим тези хора, които не са актьори. Има първоначален шок от камерите. Винаги се опитваме да ги опознаем като хора, какви са нещата, които те харесват, какво ги прави различни от другите. Ние избираме локациите спрямо тях", разказа режисьорът пред Bulgaria ON AIR.

Една част от тях са били доста резервирани и не са искали да разказват за всичко, през което са преминали.

"Най-важното нещо, което си говорихме с тях, е, че това всъщност е важно и за другите хора като тях. Това ги мотивираше – да запознаят останалите хора с това каква е съдбата на един човек, който бяга от война", посочи Младенов.

"Тези хора не са се отказали и голяма част от тях са щастливи тук. Имали са възможност да бъдат в други страни, но казват, че тук им харесва", допълни гостът.

Според него ние не разбираме фундаментално какво означава да си бежанец и да бягаш от войната. Той поясни, че тези хора преминават през изключително сложен процес, за да получат статут на бежанец и някои чакат с години за него - те трябва да докажат, че са бежанци, като историята им се интервюира.

Гледайте видеото с целия разговор.