ЕП призова за по-голяма солидарност при приемането на бежанци от Украйна през зимата

Те предпочитат места, където имат приятели или семейство, близост до родината или позната култура

27.11.2022 | 11:32 Редактор: Ирена Бакърджиева
ЕП призова за по-голяма солидарност при приемането на бежанци от Украйна през зимата

Ръководителят на водещата фракция на Европейския парламент - Европейската народна партия (ЕНП) - Манфред Вебер призова за засилване на европейската солидарност при приемането на бежанци от Украйна през предстоящата зима. Съответният призив той отправи в интервю за германския вестник BILD am Sonntag.

Вебер отбеляза, че ако притокът на украински бежанци се увеличи тази зима, "Западна Европа ще трябва да поеме повече отговорност". "Това безпрецедентно предизвикателство трябва да бъде посрещнато от всички страни от ЕС в дух на солидарност", заяви политикът пред изданието.

На свой ред еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон подчерта, че украинците имат равен достъп до социалните системи в целия ЕС. "През последните девет месеца бежанците от Украйна са отишли ​​предимно на места, където имат приятели или семейство, близостта до родината и познаването на културата също са изиграли роля", каза тя, като посочи, че солидарността между страните от ЕС не е нарушена. "Държавите членки, които все още имат капацитет, очевидно засилват усилията си да помогнат на страните от Общността, които са на предела на възможностите си", заключи еврокомисарят, цитиран от "Фокус".

Експертът по миграцията Хералд Кнаус заяви пред вестника, че за украинските бежанци е много по-трудно да се установят във Франция, отколкото в Германия. "Франция плаща по-малко пари на бежанците и е много трудно да се наеме апартамент, да се плати висок депозит", подчерта Кнаус. "Ако Франция, Италия или Испания биха приели толкова хора, колкото например Чехия, ситуацията би била съвсем различна", заключава експертът.

Снимка: БГНЕС