България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Таванът на газа е висок, но ще ни предпази от свръхвисоки покачвания на цените

Евродепутатът Цветелина Пенкова коментира ситуацията с новите мерки на ЕС

24.11.2022 | 09:00 Редактор: Тодор Петров

Европейската комисия предлага таван на цената на газа от 275 евро за мегаватчас. Предложението е той да бъде с действие от една година.

"Става въпрос за 275 евро таван за деривати, които са над тази стойност в продължение на поне две седмици. Второто условие е цените на индекса TTF да са с 58 евро по-високи от референтните цени на втечнения газ в световен мащаб. Този таван представлява около 3000 евро за 1000 куб. м газ. Не е ясно дали този таван ще проработи", коментира евродепутатът Цветелина Пенкова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ таванът е висок, но той цели да предпази от свръхвисоки покачвания на цените. Имало е много сериозни обструкции от страна на много държави членки на ЕС.

"Ползата е, че наистина се предпазваме от свръхцени. Мярката по отношение на тавана на газа е една от трите, които ще бъдат предприети евентуално днес на извънредния съвет на министрите на енергетиката. Ще бъде приета, ако бъде направено приемливо предложение за държави като Германия, Нидерландия, Дания, които от самото начало бяха против мярка налагане на таван", каза още Пенкова в "България сутрин".

Гледайте целия разговор във видеото.