България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Путин няма какво да губи и ще търси директна конфронтация с НАТО

"Китай не го подкрепи срещу САЩ и Европа, затова е бесен", каза доц. Искрен Иванов

16.11.2022 | 08:19 Редактор: Искра Ангелова

Полша повишава бойната си готовност, след като ракета падна на нейна територия и уби двама души. 

"Трябва да изчакаме окончателните резултати от разследването, което тече в момента. Буквално преди часове имаше изказване на американския президент Джо Байдън, който каза, че в този момент няма как да бъдат направени ясни заключения за случилото се и че той разполага с информация, която е точно обратното. И е възможно тези ракети да не изстреляни със същата траектория, която ги е отвела в Полша. Той има сведения за това, че става въпрос за точно обратното", каза експертът по международна сигурност доц. Искрен Иванов в студиото на "България сутрин".

След като излязат официалните резултати, тогава Алиансът трябва да излезе с обща позиция, под която да се подпише и България, стана ясно от думите му.

"Става въпрос за инцидент, в който са замесени руски ракети. Как са достигнали границата на Полша - трудно ми е да преценя, но има два фактора, които могат да улеснят оценката. Първият е, че самолет на НАТО е следил тези ракети от момента, в който са влезли във въздушното пространство на НАТО. Вторият момент е, че тече разследване на американското разузнаване, което означава, че ние скоро ще имаме данни дали наистина става въпрос за руска провокация или неволна траектория", допълни доц. Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му това може да е начин, по който Русия се опитва да провокира НАТО.

"Ако това е руска провокация, е доста опасно, защото ако Алиансът влезе във войната, това означава Трета световна война. Прогнозата ми е, че оттук нататък Москва ще продължи да засилва натиска към Алианса с фалшиви новини и опити да го провокира. Вече се говори, че Полша ще поиска задействане на Чл. 4. Това е член на колективното консултиране - когато една членка на НАТО има опасения за своята национална сигурност, тя ги предоставя на останалите страни членки и те консултират, за да вземат решения", подчерта експертът по международна сигурност.

Чрез консултирането може да се реши дали да се задейства Член 5 за колективната отбрана.

"Засега не се налага задействането на Член 5, защото ние не знаем какво точно се е случило. Ние трябва да търсим златната среда. Трябва да се свика КСНС към българския президент, който да прецени дали има директна заплаха за националната ни сигурност. За мен няма опасност конфликтът да излезе извън границите на Украйна, но това може да се промени много бързо", добави доц. Искрен Иванов.

Според него най-благоприятният сценарий би бил, ако се докаже, че не става въпрос за умишлено руско нападение.

"Путин ще търси директна конфронтация с НАТО, защото ако украинските войски продължат настъплението си - след Херсон следва Крим. Той няма какво да губи. Имаме си работа с нерационален актьор - човек, който очакваше, че Китай ще го подкрепи и ще реши да се конфронтира със САЩ и Европа. Но това не се случи, в момента Путин е бесен", категоричен бе експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.