България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В Канада кръстиха парк на името на забележителния филантроп Игнат Канев

Bulgaria ON AIR разговаря с кмета на Мисисага Бони Кромби

15.11.2022 | 07:29 Редактор: Тодор Петров

Парк в канадското градче Мисисага е преименувано на българина Игнат Канев. Той е вдъхновяващ българин, роден е на 6 октомври 1926 г. в село Горно Абланово, Русенска област. През 1951 г. заминава за Канада и заживява в град Мисисага, където започва работа като зидар, но трудолюбието му се отплаща и се превръща в успешен строителен магнат. 

Филантропската му дейност там и в родината печелят уважението на българи и канадци, разказва за Bulgaria ON AIR кметът на Мисисага - Бони Кромби. 

"Неговият път към успеха е легенда в Мисисага. Как е дошъл от България, бил е за кратко в Австрия и е дошъл в Канада само с 5 долара в джоба, и чрез чистото си желание и здрава работа е успял. Неговата страст към обществото и всеотдайността му – как е дарявал пари за болницата в града, дори преди да има средствата да дарява. През 60-те и 70-те в града се строеше болница и тогава той направи огромно дарение за сегашния стандарт. Дарение от обикновен човек, който е започнал като зидар, но е искал да остави следа след себе си и да допринесе за обществена кауза. Той е построил нашия град и е дарявал много на обществото, особено чрез обществената фондация на Мисисага", разказа Кромби. 

Канев умира през 2020 г. и управата на града решава да изрази уважението си към него като кръстят парк в негова памет. Избират Iggy Kaneff – така го наричали накратко тамошните жители. В парка ще има паметна плоча в негова чест, която ще разказва за неговите постижения и завета, който е оставил. 

Паркът е място, където българската общност може да се събира, където неговите внуци могат да се огледат наоколо, да видят сградите, които техният дядо е построил и да кажат: "Това е моето наследство." 

Кромби лично познавала Канев и семействата им били дългогодишни приятели. Тя до ден днешен е много близка с двете му дъщери. 

"Не осъзнавах колко трудолюбив и борбен е, докато не ми разказа как докато е работил като зидар, всеки ден е извървявал целия път от дома си до работата и обратно, въпреки интензивната и изтощителна работа. За това разстояние на хората им отнема да пътуват с кола повече от 30 минути, а той е вървял пеша това разстояние всекидневно. Ценя личното време с него, в което ми обясняваше как идването му тук в земята на възможностите му е помогнало чрез здрава работа да стане толкова успешен", сподели още Кромби. 

От 2003 до смъртта му през 2020 г. Канев е почетен консул на страната ни в Канада. Удостоен е с орден Стара планина – първа степен, почетен гражданин е на Русе и през 2017 г. е награден със званието Член на ордена на Канада за приноса му към строителното предприемачество в Канада и благотворителната му дейност. 

Iggy Kaneff Park ще бъде мястото, където в бъдеще ще се събира българската общност и където ще се провеждат инициативи, посветени на българската култура.

Вижте в репортажа на Димитър Минчев.