България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шефът на Агенцията по горите алармира: Зачестяват случаите на незаконни дърва за огрев

Инж. Стоян Тошев заяви, че проверките в горските територии продължават

09.11.2022 | 08:11 Редактор: Вяра Димова

Спряна е работата в 23 сечища след проверки на Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции по горите. Най-фрапиращите случаи за нарушения са констатирани на територията на Държавно горско стопанство Батак.

"От началото на миналата седмица разпоредих проверки в цялата страна. Установени са нарушения. Проблемите са основно в сеч на немаркирани дървета, направа на горски пътища, които на са посочени в технологичните планове. Регионалните дирекции имат право да правят постоянно проверки в горски територии, но в последните месеци се тръгва в посока проверка на това да доказваме откъде е една дървесина. Правилният подход е да влезем в сечищата, защото след това е много трудно да се докаже откъде, кой и защо е направил някакво нарушение", заяви шефът на Изпълнителната агенция по горите инж. Стоян Тошев в ефира на "България сутрин".

"В Изпълнителна агенция по горите стигна информация, че има случаи, в които хора са си купили дърва, които не са предназначени за огрев. Тези случаи зачестяват. В тази връзка искам да отправя апел към гражданите да бъдат бдителни, да взимат дървесина, която е маркирана и придружена с превозен билет", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Инж. Тошев коментира, че през годините не са изключение случаите с агресия към горските служители.
 
"С тези нарушители се борим с всички правомощия, дадени ни от закона. Ползването на помощни средства е едно от тях. Незабавно се информира полицията в района. Местата, за които знаем, че има концентрация на такива нарушения и агресия, изпращаме повече екипи, в повечето случаи правим съвместни проверки и с районните управления на МВР", разясни той.

"Огнената стихия в Кирково започна от страна на Република Гърция още на 31 октомври. Направени са всички организационни дейности от страна на служителите на горските стопанства и на регионалните дирекции. Защитената местност ни представя сериозно разнообразие и въпреки че пожарът премина низово през тези територии, са нанесени много сериозни щети. Надяваме се в днешния ден да локализираме пожара", каза още инж. Тошев.

Гледайте целия разговор във видеото.