След няколко дни борба: Овладяха големия пожар на българо-гръцката граница

10 дни районът ще е под наблюдение

08.11.2022 | 21:33 Редактор: Искра Ангелова
След няколко дни борба: Овладяха големия пожар на  българо-гръцката граница

Овладян е пожарът на българо-гръцката граница. Очакванията са до дни огънят да бъде напълно загасен. И днес на терен работеха над 300 спасители, доброволци, военни и кметове на населени места от община Кирково.

До късния следобед военен хеликоптер обливаше с вода един от най-тежките райони на пожара под връх Вейката. Според участници в гасенето решаващи са били добрите метеорологични условия.

През целия ден верижни машини прокопаваха пътища в гората, за да заградят пожара от всички страни: "Продължава възстановяването на стари и изграждането на нови пътища, което ще ни позволи допълнително да въведем сили и най-вече вода за пожарогасене. Като че ли нещата стоят доста по-добре", каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, цитиран от БНР.

"В късния следобед небето над зоната на пожара се изчисти, димът се разнесе и видимостта към върховете стана кристално ясна. Това позволи на хеликоптера да продължи работа до тъмно. Пожарът е локализиран  90%", каза заместник-областният управител Бисер Николов, който е на терен от началото на бедствието: "Надявам се метеорологични условия да не разпалят наново горящи пънове,  където са останали, но като цяло пожарът е овладян. Надявам се утре сутринта всичко да е вече коренно различно".

Бисер Николов благодари на всички спасители и доброволци: "Имаше хора, които стояха до огнищата по 36 часа без прекъсване, респект към тях".

Наблюдението в района ще остане най-малко 10 дни.