България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ескалацията на войната означава, че ще продължи по-дълго, щетите засега са за $1 трилион

Коментар на Огнян Дъскарев и Валери Тодоров за продължаващия 8 месеца конфликт

04.11.2022 | 09:20 Редактор: Искра Ангелова

На 8-ия месец от началото на войната в Украйна страната ни вече избра страна в конфликта, като реши да изпрати оръжие в Киев.

"България вече заявява, че вече не е неутрална страна, ние сме в НАТО и трябва да помагаме на страна, която не е в НАТО. На висок глас казваме, че сме на страната, която е жертва, и сме против самия агресор. Не е закъсняло решение, защото ние така или иначе изпращаме оръжия през други страни. Това е нещо, което трябваше да бъде санкционирано от Народното събрание", каза журналистът Огнян Дъскарев в студиото на "България сутрин".

Според колегата му - Валери Тодоров, проблемът е, че България не знае с какво точно разполага.

"До този момент аз съм озадачен, че министри на отбраната казват, че не знаем какво имаме. Как даваме нещо, което го нямаме? Трябваше да се подготви доклад за оценка на резервите и онова, което е в наличност на армията. Ние сме третата или четвъртата страна по доставка на боеприпаси, ако си бяхме признали, че доставяме чрез посредници, сега щеше да е по-лесно да видим какво правим по-нататък", сподели той.

По думите му се бъркат две понятия - ненамеса и неутралитет.

"Явно по-голяма част от общественото мнение говори за тип ненамеса, но ние не можем да бъдем неутрални, защото сме част от ЕС и НАТО, които помагат на Украйна. В момента са затруднени и гражданските, и военните пазари, ние дори да искаме нещо да купим след това, няма да можем, защото военната индустрия е затруднена. Тази война е стратегическа", подчерта Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Народното събрание даде срок на Министерството на отбраната да представят какво точно имаме и какво може да се даде. Да, ние произвеждаме оръжия, но главно на боеприпаси. Украинците имат нужда от артилерийски снаряди - 42 мм, които ние може да им дадем. Но въпросът е как ние ще бъдем компенсирани. Има и друго - сегашното служебно правителство не подлежи на контрол от парламента", припомни Дъскарев.

И смята, че е възможно служебното правителство да гласува решение, което няма да се хареса на партиите, които подкрепиха даването на оръжие за Украйна: "Мнозинството от българите са против даването на оръжие за Украйна. Това трябва да се знае. Хората се страхуват да не се намесим ние във войната. 27 страни от НАТО помагат на Украйна, пък те не са се намесили."

Тодоров поясни, че ескалацията на войната означава, че тя ще продължи по-дълго и ще е с по-висока цена.

"Всяко военно действие завършва с преговори, въпросът е какви са те и какви ще бъдат интересите в тези преговори", каза още той.

Според Дъскарев следвоенното възстановяване на Украйна също ще бъде изключително важно: "Досега щетите са за около 1 трилион долара, докато свърши войната - могат да станат 2 трилиона. Тогава целият западен свят ще помага на Украйна и българските фирми ще спечелят много, ако му бъдат дадени договори."

Гледайте целия разговор във видеото.