fallback

Нина Николина смесва фолклор, етно и джаз - представя спектакъла в Германия

Спектакълът разказва какво се е случило през годините с българската музика и женските гласове

03.11.2022 | 09:33 Автор: Елеонора Танева

На 4 ноември българската общност в Кьолн ще бъде зарадвана със спектакъла на Нина Николина и Магическите гласове. Той разказва какво се е случило през годините с българската музика и женските гласове на България.

"Спектакълът разказва за песенната традиция, традиционното пеене, което изследователи от цял свят изучават. От едногласно, двугласно пеене, до ден днешен, в който народното пеене стига до модерните представи как народната песен може да бъде вкарана в модерни аранжименти", сподели Нина Николина в студиото на "България сутрин".

Двугласното пеене впечатлява най-много хората зад граница, затова и спектакълът се представя в чужбина. В самия спектакъл има извадки от стари български филми, добавя се разказ към историята. В спектакъла Нина Николина е както изпълнител, така и диригент на хора. 

Тя подготвя нов албум "Джаз и традиция"

"От всички албуми поддържам в репертоара си песни, показвам, че българският фолклор може да бъде модерен, някои от текстовете са в диалектен език, който не се разбира много и ги разказваме. Не е лесно, защото музиката, която правим, не е толкова комерсиална и  не е лесен пътят да стигне до толкова много хора", уточни изпълнителят пред Bulgaria ON AIR.

В бъдещите ѝ планове е детски спектакъл - с песни от нейното детство като "Пускам, пускам кърпа". "Да знаят децата на какво да играят, когато им паднат батериите на телефоните", допълни Нина Николина.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback