България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зам.-социалният министър: 50 хил. домакинства ще получат помощ от 400 лв. за отопление

"Идеята на целевата помощ е да подпомогнем крайно нуждаещите се групи", посочи Надя Клисурска - Жекова

28.10.2022 | 09:18 Редактор: Ваня Кузманова

Кабинетът отпусна допълнителни 20 млн. лв. еднократна помощ за отопление през зимата. За тази година тя ще е по 400 лв. 

"Всички лица ще могат да кандидатстват за нея, след като постановлението излезе в Държавен вестник. Очакваме да излезе на 1 ноември и в 14-дневен срок лицата, които не са подали заявление, могат да подадат такова заявление в Дирекцията за социално подпомагане по настоящ адрес, за да получат тази допълнителна помощ", обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска-Жекова в ефира на "България сутрин"

По думите ѝ тази година интересът към целевата помощ за отопление е много висок. 

"Над 366 хил. души подадоха заявления, към момента са отпуснати на 283 хил. души помощи за отопление. Първата помощ е 623,55 лв. Тези, които не са се класирали за тази помощ, е поради два критерия. Когато диференцираният им доход е надвишавал до 40 лв., сега ще могат да получат автоматично 400 лв. и не е необходимо да подават заявление. Включително и лицата, които са получили отказ, защото не са имали продължителна регистрация в бюрото по труда в 6-месечен срок", допълни Надя Клисурска-Жекова.   

Зам.-министърът на труда и социалната политика посочи пред Bulgaria ON AIR, че очакват 50 хил. домакинства да получат тази помощ от 400 лв. 

"На сайта на Агенцията за социално подпомагане има информация съответно за допустимите доходни критерии, на база на които лицата могат да получат тази целева помощ. Ако лице на възраст над 70 години живее само и получава пенсия, която е до 748 лв., то може да подаде заявление и да получи помощ. При двама трайно безработни родители и две деца, които учат, сумата възлиза на 649 лв. Има няколко допълнителни критерии, ако не покриват тези, за да получат целева помощ. Те са да не са еднолични търговци, да нямат доходи от влогове, да не отдават под наем имот", коментира още гостът.  

"Идеята на тази целева помощ е да помогнем на крайно нуждаещите се групи. Сумата от 400 лв. се получава еднократно, като има период, в който се обработват тези заявления и се прави социален доклад. Всички подали заявления ще трябва да допуснат до домовете си нашите социални работници, които да направят доклад, за да преценят дали това, което се заявява в заявлението е достоверно. До края на месец ноември ще се обработят и през следващия месец декември до 15-о число всички ще получат еднократно цялата помощ. Всички, които искат да я получат по пощата, да упълномощят своите близки и роднини, защото трябва да си получат в рамките на календарната година, или я губят", обясни Надя Клисурска-Жекова

Зам.-министърът добави , че през идната година лицата, които получават социални помощи, ще ги получават на база на увеличението на коефициенти към 25% от линията на бедност. 

И заключи, че помощта за учениците е разделена на две - първо взимат 150 лв. и после още 150. Това се прави, за да се проследи да нямат неизвинени отсъствия. Ако те направят 5 в рамките на месец, помощта се спира и парите трябва да се върнат.

Гледайте целия разговор във видеото.