България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заради ремонта на тунела пуснаха алтернативно трасе от и към "Люлин"

Целта ни е 1000 автомобила на час да може да бъдат пропускани през него

21.10.2022 | 07:55 Редактор: Тодор Петров

Столичната община представя алтернативно трасе за движение заради ремонта на тунела към "Люлин". Придвижването от квартала е затруднено заради ремонтните дейности. 

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев описа подробно пред екип на Bulgaria ON AIR как ще функционира новото трасе.

"Това трябваше да се случи по-рано, извинявам се на хората. Считано от днес вече работи новият обход. Алтернативното трасе започва от кръстовището преди тунела, има възможност идващите в посока центъра да завият наляво по бул. "Петър Дертлиев". След това с десен завой по бул. "Сливница" стигат до центъра. Създаваме приоритетно трасе, което сутрин и следобед, когато е най-големият трафик, ще ускори придвижването", обясни той.

Достатъчно далеч от кръстовището са поставени табели за ремонт, отбеляза Георгиев. Създаването на зелената вълна пък съкращава времето за пътуване - сутрин е в посока центъра, а следобед е към район "Люлин".

"По това трасе не се движат само жителите на "Люлин", то е важно за цяла София. Тук всеки ден на работа идват хиляди хора от Перник, Кюстендил и Благоевград. Създаваме нова временна маркировка и още една лента в посока центъра по бул. "Сливница". Целта ни е 1000 автомобила на час да може да бъдат пропускани през алтернативното трасе, без това да отнема от бус лентите. Даваме си сметка, че това ще създаде напрежение в малките улички", каза още Георгиев в ефира на "България сутрин".

Отхвърлена е възможността за затваряне на тунела, който не е ремонтиран от близо половин век. Очаква се ремонтът да приключи по график - в края на зимата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК