България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нуждаем се от лаборатории за бързи резултати от кръвните тестове на шофьорите

Полицаите трябва да бъдат тествани, това е практика в много държави, каза Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи

19.10.2022 | 08:25 Редактор: Тодор Петров

Първи положителни проби за наркотици при полицаите. МВР започна проверка във ведомството след зачестилите случаи, при които видяхме служители на реда да шофират след употреба на алкохол или наркотици. 

Синдикатът на служителите в МВР се противопостави на масовото тестване на полицаите. Причината е в това, че тестовете за алкохол и наркотици често давали отклонения.

"Тези тестове са признати за използване в доста държави, те са изключително чувствителни и прецизни. Има лекарства, които реагират на тези drug тестове и меродавна е кръвната проба. Големият проблем е, че в България кръвните проби се бавят изключително много. Държавата разполага с ограничен брой лаборатории - във ВМА и в системата на МВР. През това време човекът е със свалени регистрационни правила и отнета книжка", коментира в "България сутрин" Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. 

По думите му в спешен порядък трябва да се инвестира в изграждането на нови лаборатории, за да излиза резултатът от кръвната проба до седмица или най-много 10 дни.

"Полицаите трябва да бъдат тествани, това е практика в много държави. Било избирателно, било внезапно, но да има идея, че те може да бъдат тествани. Най-масови са drug тестовете плюс кръвните проби", каза още Тодоров за Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК